"Насіння проросло через 30 тисяч років"

23 лютого 2012

ПЛОДИ МЕРЗЛОТИ. Російські вчені спромоглися виростити невелику рослину з насіння, яке знайшли в товщах вічної мерзлоти.

Свої висновки біологи з Інституту фізико-хімічних та біологічних проблем ґрунтознавства Російської академії наук опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

На їхню думку, цим насінинам приблизно 30 тисяч років. Рослина - смілка вузьколиста - поширена на території Якутії і в наші дні.

Дослідження проводили під керівництвом доктора геолого-мінералогічних наук Давида Гілічінського, який керував лабораторією кріобіології. Вчений помер за два дні до виходу статті в науковому виданні.

Найдавніше насіння, яке досі вдавалося проростити, - насіння фінікової пальми, збережене захисниками єврейської фортеці Мосада в Ізраїлі. Його вік становив майже дві тисячі років.

Група російських біологів займалася вивченням останків рослин, знайдених у вічній мерзлоті на глибині 38 метрів в Магаданській області.

На березі річки Колима часто знаходять пласти з відкладеннями заморожених рослин, які належать періоду пізнього плейстоцену - це приблизно 40-25 тисяч років тому.

Низькорослий багаторічний чагарник смілка вузьколиста росте в Якутії і має високу стійкість до глибокого охолодження. Насіння збереглося в замерзлих гніздах древніх білок, які облаштовували свої оселі зі стеблин смілки.

Групі кріобіологів в підмосковному Пущино вдалося отримати з кількох розморожених незрілих насінин смілки повноцінні паростки. Їх пересадили в ґрунт.

Таким чином, російські дослідники змогли вперше воскресити рослину, насіння якої пролежали десятки тисяч років в умовах вічної мерзлоти.

BBC ua



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua