"Наскельні малюнки бронзового віку були прототипом сучасних соціальних мереж"

21 травня 2012

ПЕРВІСНООБЩИННА КОМУНІКАЦІЯ. У Росії та Швеції вчені виявили наскельні малюнки, що служили аналогом сучасних соціальних мереж, на кшталт Facebook, для первісних людей бронзового віку.

Британські вчені переконані, що знайдені первісні «полотна», кожне розміром з футбольне поле, використовувалися стародавніми племенами для спілкування одне з одним.

На думку вчених, малюнки давали можливість накопичувати знання і ділитися порадами, наприклад, навичками виживання та порадами щодо полювання.

Крім того, на думку археологів, древні люди протягом тисячоліть поверталися до одних і тих же місцях, оскільки таке спілкування приносило їм комфорт і відчуття зв'язку з іншими.

Кембриджський археолог Марк Сепуелл, що займається аналізом різних типів зображень, впевнений, що виявлені малюнки були для наших предків чимось особливим.

«Я думаю, що люди йшли туди, оскільки знали, що і до них там були люди, - розповідає Сепуелл. - Як і сьогодні, люди завжди хотіли відчувати зв'язок одне з одним, і до появи писемної мови в ранніх суспільствах висловлювали свою індивідуальність за допомогою наскельних малюнків».

«Подібно статусу в Facebook, що закликає до обговорення, наскельне мистецтво здається дуже соціальним і також відкритим для коментарів», - продовжує він.

На часі вчений досліджує дві ділянки наскельного живопису, що містять майже 2500 зображень, - в російській Залаврузі, найбільшому місцезнаходженні наскельних зображень на Білому морі, і шведському Немфорсені в провінції Онгерманланд і Танума в Бохуслені.

Використовуючи новітнє аналітичне програмне забезпечення, він порівнює малюнки, розділяючи їх на «шари» для того, щоб зрозуміти на основі існуючих зображень, як змінювалося свідомість людей.

Крім того, як вдалося з'ясувати вченим, зі своїм розвитком доісторичне мистецтво ставало «мобільним».

«Зійшовши» зі скель, воно стало з'являтися на інструментах і посуді. При цьому подібні предмети вчені знаходять в основному на берегах річок, що говорить про те, що пересувалися первісні люди на човнах, наголосив Марк Сепуелл.

ТСН 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua