"Наступ на свавілля"

Тетяна КИРИЛЕНКО
31 березня 2011

РЕВІЗІЯ

На місцях кожен другий регуляторний акт підлягає скасуванню. До 11 квітня триватиме перегляд напрацьованої за 20 років нормативно-правової бази, яка далеко не завжди сприяла розвиткові підприємництва в Україні. До цього часу сільські, селищні та міські голови, а також ради різних рівнів мають змінити чи скасувати ті свої рішення, які суперечать законодавству і погіршують умови ведення бізнесу.

Свою нормотворчість змушені будуть переполовинити органи місцевого самоврядування. Принаймні 40% рішень сільських, селищних та міських голів і районних рад усіх рівнів після аналізу буде скасовано. У цьому переконаний урядовий уповноважений з питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський, який оцінив результати перегляду регуляторних актів на проміжному етапі.

- За нашими оцінками, - цитує посадовця його прес-служба, - в результаті аналізу 20-літніх "напрацювань" органів місцевого самоврядування буде скасовано майже 40% регуляторних актів.

Наразі по всій Україні працюють робочі комісії, які аналізують рішення органів місцевого самоврядування, керуючись Законом "Про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування". І ті документи, які не відповідають чинному законодавству, обов'язково будуть скасовані.

Уповноважений з питань дерегуляції закликав підприємців інформувати про рішення місцевої влади, які ускладнюють ведення бізнесу. Він хоче, аби бізнес долучився до аналізу рішень, ухвалених органами місцевого самоврядування, і в такий спосіб допоміг сам собі. Він сподівається не лише на тих членів робочих комісій - представників бізнесу, об'єднань роботодавців та споживачів, наукових установ, а й на всіх підприємців, яким нормотворчість місцевої влади перешкоджає займатися своєю справою. Вони можуть скаржитися як у комісії, так і писати уповноваженому на його блог.

Так, Ленінська районна рада в Севастополі 2009 року ухвалила рішення про затвердження типових тристоронніх угод на право розміщення об'єктів виносної торгівлі. За такими угодами, райрада і райадміністрація давали своє погодження на встановлення яток, а підприємці були змушені платити до 45 тис. грн за дозвіл, хоча Ленінська райрада за законодавством не мала права ухвалювати подібне рішення.

Тетяна КИРИЛЕНКО

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua