"Наступного року даватимуть по другій тисячі"

Катерина МАЦЕГОРА
16 серпня 2012

ВИПЛАТИ. На урядовому брифінгу голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов повідомив, що заборгованість за вкладами Сбербанку СРСР громадянам України оцінена в 124 млрд грн. «Незважаючи на це, з тих 12 мільйонів, що пройшли акредитацію в 2008 році та підтверджені зараз, загальна заборгованість на рівні 42—46 млрд грн», — сказав він, додавши, що до реєстру вкладників внесено майже 12 млн осіб і така сама кількість залишиться у 2013 році. Посадовець пояснив це тим, що приблизно мільйон вкладників СРСР уже закрили свої ощадні книжки, і очікується, що близько мільйона чоловік буде додатково внесено до реєстру.

Окрім цього, посадовець повідомив, що з 1 вересня цього року «Ощадбанк» розпочне реєстрацію тих вкладників, які ще жодного разу не зверталися за одержанням компенсації, та актуалізацію даних вкладників, котрі одержали компенсацію в 2008 році. Після проходження реєстрації та актуалізації вкладники отримають Національну картку, на яку в разі прийняття відповідних рішень Кабінету Міністрів у майбутньому буде нараховано компенсацію.

У такий спосіб держава намагається зрівняти виплати громадянам. «У всіх будуть однакові умови. Наше завдання — всіх вирівняти. Станом на 15 серпня більш як 2,4 мільйона вкладників вже одержали компенсаційні виплати на загальну суму 2,28 млрд грн. А понад 496 тис. спадкоємців вкладників із Сбербанку СРСР отримали компенсацій на загальну суму більш як 241 млн грн», — пояснив Сергій Подрєзов.

Окремо він зазначив, що цього року вклади будуть відшкодовані майже 6 млн громадян, які не встигли одержати компенсацію в 2008 році, та для цього їм потрібно перереєструватися у відділеннях Ощадбанку. У цьому контексті він нагадав, що компенсаційні виплати вкладникам Сбербанку колишнього СРСР розпочалися з 1 червня і триватимуть до 25 грудня цього року. Тож станом на 15 серпня цього року понад 2,4 млн вкладників отримали компенсаційні виплати на загальну суму 2 млрд 280 млн грн. 3,87 млн вкладників вже дізналися про дату та час проведення актуалізації своїх даних. Із них понад 3,49 млн громадян її здійснили. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua