"Натхненниками терактів Осло і на острові Утойя стали перш за все сербські націоналісти"

19 квiтня 2012

СУД. Норвезький терорист Андерс Брейвік, обвинувачений у вбивстві чоловік 77, розповів суду про свої зв'язки з націоналістами з інших європейських країн, передає ТСН з посиланням на Lenta.ru.

Брейвік заявив, що натхненниками терактів в Осло і на острові Утойя стали, перш за все, сербські націоналісти. З одним із них він познайомився, за його словами, під час поїздки до Ліберії в 2002 році. Брейвік відмовився назвати ім'я однодумця, але поліція вважає, що мова йде про екс-командира загону спецназу Мілорада Улемека, який організував вбивство сербського прем'єра Зорана Джинджича.

Втім, влада поки не знайшли підтвердження того, що Брейвік і Улемек дійсно зустрічалися, представники останнього заперечують таку можливість.

Серед натхненників Брейвіка також «Аль-Каїда». Терорист заявив, що з точки зору методів ісламістська мережа може служити зразком для європейських націоналістів.

При цьому терорист підкреслив, що діяльність «Аль-Каїди» спрямована на експансію зовні, він же займає ізоляціоністську позицію, до того ж є «войовничим християнином».

Ідеологія неонацистів «старої школи», за словами Брейвіка, не близька йому. «Націонал-соціалісти виступають за Норвегію для норвежців. Я ж дотримуюся більш ліберальних поглядів і готовий потерпіти 2% іммігрантів», – зазначив терорист.

Незважаючи на скептицизм слідчих, Брейвік продовжує наполягати, що він є лицарем антимусульманського ордена тамплієрів. Зокрема, терорист заявив, що в 2002 році він брав участь в закритому засіданні тамплієрів в Лондоні. При цьому злочинець озвучив суперечливі дані про чисельність і структуру ордена, а також про свою роль в угрупованні.

Крім того, злочинець розповів суду про знайомство з британським ультраправим блогером Полом Реєм, якого він називає своїм «наставником». Раніше Рей підтвердив факт спілкування з Брейвіком в Інтернеті, проте підкреслив, що ніколи не зустрічався з норвежцем особисто і перебуває в жаху від його вчинку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua