"Науковці: У Європі можуть зникнути ясени"

24 березня 2016

У Європі можуть зникнути ясени, попереджають науковці. Ці дерева вбиває грибкове захворювання халара, а також інвазивний жук, що називається ясенева смарагдова златка.

Масштабне дослідження, присвячене ясенам, опубліковано в журналі Journal of Ecology. У ньому науковці доходять висновку, що ясени, імовірно, «зникнуть» в Європі.

Фахівці кажуть, що в Нідерландах схожим чином у 1980-х роках постраждали в'язи, кількість яких дуже зменшилася.

Ясеневе захворювання, що називається халара, вперше помітили у Східній Європі у 1992 році. Наразі воно вразило близько двох млн кв. км території по всій Європі — від Скандинавії до Італії.

У Британії його вперше виявили у 2012 році у вантажі імпортованих дерев.

Халару викликає грибок Hymenoscyphus fraxineus. Спершу він убиває листя дерев, потім гілки, стовбур і врешті все дерево. Потенційно це захворювання здатне знищити 95% усіх ясенів у Британії.

Ясенева смарагдова вузькотіла златка — це жук, який прийшов у Європу з Азії. У Британії його поки що немає. Але він поширюється на захід від Москви зі швидкістю 41 кілометр на рік і, як вважають, уже досяг Швеції.

Дорослий жук не завдає ясенам шкоди, та його личинки, що живуть під корою і в деревині, вбивають дерево.

«Наш європейський ясен чутливий до цієї комахи. Його поширення у Європі... це лише питання часу, він може стати найбільшою загрозою для ясенів у Європі, серйознішою, ніж грибок», — каже доктор Пітер Томас із Кільського університету.

Зникнення ясенів матиме величезний вплив на біологічне розмаїття. Із ясенами й ясеневими лісами пов’язані близько 1 000 видів, зокрема птахи, ссавці та безхребетні.

Із них близько 100 видів — мохи, гриби та комахи —можуть вимерти чи скоротитися, якщо зникнуть ясени, каже доктор Томас. 

ВВС-Україна



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua