"Навічно в пам'яті народній"

6 травня 2011

ПОДВИГ

У Державному архіві Сумської області відкрилася тематична виставка

Олександр ВЕРТІЛЬ

Присвячена 66-й річниці Великої Перемоги, вона розповідає про відомі і нові сторінки в історії Великої Вітчизняної війни.

За словами директора архіву Володимира Артюха, Сумщина вписала свою яскраву сторінку в літопис 1941-1945 років. Тож багато експонатів розповідають про таких відомих і легендарних земляків, як Сидір Ковпак, Степан Супрун, Павло Рибалко, Семен Руднєв, учасників підпільної групи "Прапор", що діяла в Сумах. Окрім матеріалів із сумського архіву, представлені документи і світлини із Центрального державного кінофотоархіву України, Державного архіву Російської Федерації.

Особливий інтерес у відвідувачів викликають матеріали, які вперше представлені широкому загалу. Зокрема, в архівах знайдено метричні записи про народження Героя України Олексія Береста, який народився в селі Горяйстівка Охтирського району і брав участь у встановленні Прапора Перемоги над куполом рейхстагу; повітряного аса, двічі Героя Радянського Союзу Степана Супруна, мала батьківщина якого - село Річки Білопільського району. Справжнім відкриттям стали матеріали про Тимофія Калашникова - батька відомого на весь світ зброяра Михайла Калашникова: як з'ясувалось, їхній родовід бере початок у селі Славгород Краснопільського району. А всім відомий майстер пензля, член Спілки художників СРСР Юрій Ступак у роки війни мужньо захищав місто Севастополь, про що свідчать нагородний лист і медаль за оборону морської цитаделі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua