"Навіщо заповнювати анкету допризовника"

Ольга ПРОКОПЕНКО
14 листопада 2015

У редакцію «Урядового кур’єра» телефонують стурбовані батьки хлопців-старшокласників. Вони сповіщають, що в столичних школах з’явилися анкети «Довідка про родину призовника». За словами батьків, їх у школу принесли представники військкоматів і попросили заповнити, завірити в ЖЕО й повернути їм. Це саме занепокоєння вихлюпнулося і в соціальні мережі. Дорослих бентежить брак інформації про це анкетування. А понад усе їх турбує: кого цікавлять їхні прибутки, які треба зазначити у цій анкеті?

Щоб прояснити ситуацію, «УК» звернувся по коментар до фахівців оборонного відомства. Як роз’яснив начальник прес-служби військової частини А4583 підполковник Віталій Кирилов, приписна кампанія — це не новина. В Україні є Закон «Про військовий обов'язок і військову службу», згідно з яким щороку впродовж січня — березня триває приписка громадян України до призовних дільниць (ст. 14). Передують цьому підготовчі заходи зі збирання інформації про юнаків, зокрема й щодо деяких даних про родичів. Алгоритм відомий давно й досі не спричиняв подібних запитань. Адже щоб завести особову справу на юнака, силовим структурам необхідно мати певну інформацію. Офіцер також пояснив, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 21.03.2002 р. № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу», районна призовна комісія уточнює у призовника необхідні дані (ст. 76), які заносить у його особову справу. Доступ до неї мають лише службові посадові особи. Тому про розголошення персональних даних навіть не йдеться. Відмова надавати персональні дані це — порушення Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» та приписку громадян до призовних дільниць, що передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність.

Наостанок підполковник додав, що анкети, про які запитують батьки, передають працівники райвійськкоматів через учителів дисципліни «Захист Вітчизни» чи тих, що виконують їхні функції. Наступним кроком буде проходження медичної комісії. Юнаків оглянуть лікарі, а психологи та офіцери військкоматів вивчатимуть їхні морально-ділові та фізичні якості. На підставі отриманих результатів кожен допризовник знатиме про те, в якому саме роді військ він зможе проходити службу, або ж причину зняття з військового обліку. Кращим приписникам запропонують вступати до вищих військових навчальних закладів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua