"Назви київських районів"

14 листопада 2015

До редакції "УК" надійшов лист від киянина Юрія Рогози, в якому він розповідає про історичну назву столичного житлового району Солом’янка. У листі є цікаві факти. Можливо, ця розповідь зацікавить і вас?

«Живу на Солом’янці в приватній садибі, де мешкали мої батьки, діди-прадіди по моїй матері. Історія Солом’янки давня й цікава. Тут було колись пасовище, біля якого пастухи збудували своє помешкання – хати під солом’яними стріхами. Краєзнавці вважають, що ця давня подія і дала нинішню назву одному з районів столиці.

У 1857-58 роках, коли Солом’янку з навколишніми землями віддали у підпорядкування Києва, тут проживало лише шістдесят вісім осіб. А через років десять, під час будівництва поблизу залізниці, вокзалу та залізничних майстерень, колишнє пастуше поселення переросло у велике робітниче селище, що поділялося на Нижню та Верхню Солом’янки, а також Залізничну колонію.

Історія Солом’янка цікава ще й тим, що тут зберігся найдавніший храм району – Покровська церква, в якій був настоятелем основоположник і перший митрополит Української Автокефальної Православної Церкви Василь Липківський.

Нині Солом’янка – один із найкращих районів столиці. Ще раз наголошую, що тут жили мої діди-прадіди, чому мені й дорога ця містина. Гадаю, що тут житимуть і мої діти, внуки та правнуки.

Задля них, моїх нащадків, я вкладаю свої кревно зароблені кошти в будівництво та благоустрій садиби. Добудував ще один поверх хати та перекрив її високоякісною металочерепицею. Для зберігання дощової води придбав і закріпив ринви та риштаки. На другому поверсі утеплив стіни.

Одне слово, дбаю про свій рідний дім задля нащадків. Адже, як кажуть у народі, живемо заради своїх дітей.

Раджу кожному, хто має можливість вкладати кошти у рідне помешкання, зробити так само.

Принаймні мені це приносить найбільше задоволення. Бо, утепливши будинок, заощаджую чималі кошти на опаленні. 

Юрій РОГОЗА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua