"НБУ затвердив порядок переміщення цінних паперів через митний кордон"

8 лютого 2012

НОВОВВЕДЕННЯ. Національний банк своєю постановою затвердив положення про переміщення цінних паперів через митний кордон України. 

Зокрема, зазначене положення набирає чинності 10 березня 2012 року.

Документ встановлює порядок переміщення резидентами та нерезидентами цінних паперів у документарній формі через митний кордон України, а також порядок видачі Національним банком індивідуальних ліцензій на вивезення за межі України та на ввезення в Україну цінних паперів.

Згідно з порядком, передбаченим положенням, юридична та фізична особи мають право вивозити за межі України цінні папери на умовах письмового декларування та за наявності відповідної індивідуальної ліцензії регулятора на здійснення такої операції.

Водночас, не потребують отримання цієї ліцензії операції з вивезення за межі України фізичною особою виражених в іноземній валюті цінних паперів, які були раніше ввезені цією особою в Україну, що підтверджується митною декларацією.

Операції з увезення в Україну цінних паперів, виражених в іноземній валюті, фізичними та юридичними особами здійснюватимуться на умовах письмового декларування, а цінних паперів, виражених у гривнях, – на умовах письмового декларування та за наявності відповідної індивідуальної ліцензії Нацбанку.

При цьому, не потребують отримання цієї ліцензії операції з увезення в Україну фізичною та юридичною особами цінних паперів, виражених у гривнях, які були раніше вивезені цією особою за межі України, що підтверджується митною декларацією.

Для отримання ліцензії резидент або нерезидент має звернутися до Нацбанку з відповідною заявою та документами, визначеними положенням.

Рішення про видачу ліцензії або про відмову її видачі приймається Нацбанком у строк не пізніше 20 робочих днів із дати надходження від заявника повного пакета документів. На думку регулятора, прийняття цього положення сприятиме подальшому вдосконаленню порядку переміщення валютних цінностей через митний кордон України.

Нагадаємо, у 2011 році, порівняно з попереднім, обсяг біржових контрактів (договорів) з цінними паперами збільшився майже вдвічі (або на 104,55 млрд грн) - до 235,84 млрд грн.

УНН



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua