"Не «До побачення!» — «Прощавай!»"

23 червня 2016

Міжнародний олімпійський комітет підтримав відсторонення російських легкоатлетів від участі у міжнародних змаганнях. Про це на прес-конференції у Лозанні за підсумками саміту МОК заявив його президент Томас Бах. Таким чином, МОК схвалює рішення  Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) про продовження санкцій щодо спортсменів Російської Федерації.

Спеціальне засідання МОК було присвячено тому, чи заслуговують окремі спортсмени індивідуального підходу, чи мають нести колективну відповідальність, якщо інших атлетів відсторонять від Олімпіади в Ріо-де-Жанейро через допінг.

Як заявив голова МОК Томас Бах, рішення про допуск спорт?сменів до змагань міжнародні федерації мають  ухвалювати в індивідуальному порядку. Це, зокрема, стосується атлетів з Росії й Кенії, чиї антидопінгові служби визнані такими, що не відповідають кодексу Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA).

«До атлетів з цих країн має бути застосовано презумпцію невинуватості. Кожного атлета з цих країн має бути визнано допущеним міжнародною федерацією відповідно до встановленої процедури в індивідуальному порядку, із отриманням індивідуального дозволу і проходженням відповідних тестів у акредитованих лабораторіях», — вважає  президент МОК.

Він нагадав, що Росія може оскаржити рішення IAAF у Спортивному арбітражному суді (CAS) у Лозанні. У Всеросійській федерації легкої атлетики  вже заявляли, що розглядають таку можливість. Право подати апеляцію є також у кожного спортсмена.

Голова МОК також заявив, що санкції мають застосовувати не тільки до легкоатлетів, викритих у допінгу, а й до офіційних осіб і лікарів, причетних до порушень.

Нагадаємо, рада IAAF не відновила членство ВФЛА, не дозволивши тим самим російським спортсменам виступити на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро під прапором своєї країни.

Відсторонення російських легкоатлетів від участі в Олімпіаді в Ріо мало вплине безпосередньо на владу або популярність російського президента Володимира Путіна, написала в  блозі The Washington Post політолог Кімберлі Мартен (Барнард-коледж, Колумбійський університет).

Утім, на її думку,  Путіну не захочеться увійти в історію як людині, яка розтринькала  чудову олімпійську спадщину СРСР, терплячи корупцію чиновників, — це з одного боку. А з другого, якщо Путін почне викорінювати корупцію в Міністерстві спорту, він зруйнує важливу кругову поруку і створить пряму небезпеку для деяких ключових представників режиму.

До того ж автор сумнівається, що корупцію в спорті можна відокремити від корупції в інших вищих ешелонах російського режиму. Ось такі пристрасті за мельдонієм. Саме цей заборонений препарат виявили у багатьох дискваліфікованих. 

Марія ЛАГІДНА
 для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua