" Не плутати державну кишеню з власною"

Владислав КИРЕЙ
21 лютого 2013

КОЛЕГІЯ. За інформацією державної фінансової інспекції в Черкаській області, з 310 перевірених торік підприємств, установ і організацій виявлено фінансових порушень на 289-ти на загальну суму понад 110 мільйонів гривень. Найпоширеніші порушення — завищення вартості ремонтно-будівельних робіт, безоплатне надання в оренду природних і матеріальних ресурсів, зокрема земельних ділянок, реалізація товарів за заниженими цінами та недоодержання доходів бюджетами всіх рівнів.

За наслідками ревізій торік порушено 73 кримінальні справи, до адміністративної відповідальності притягнуто 766 посадовців. Це, зокрема, дало змогу забезпечити надходження раніше недоотриманих 8,3 мільйона гривень фінансових ресурсів та відшкодувати фінансові й матеріальні втрати, допущені внаслідок порушень законодавства. А таких зафіксовано чимало —  на близько 25 мільйонів гривень.

Питання зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни обговорили учасники колегії облдержадміністрації, де наголошувалося на потребі забезпечити законне, цільове та ефективне використання бюджетних коштів, збереження державного і комунального майна. Особливо важливо це зробити в умовах обмеженості бюджетних ресурсів, коли на розпорядників бюджетів усіх рівнів покладається обов’язок підвищення рівня життя кожного громадянина і стабільного зростання добробуту суспільства загалом.

Прикро приголомшує той факт, що найчастіше спритні шахраї намагаються вкрасти в інвалідів, дітей-сиріт, пенсіонерів. Тобто у тих, хто не може захистити себе сам. Але вже зовсім нетерпимо, коли дехто з керівників  сприймає державну власність як свою: вони можуть собі дозволити здавати в оренду нерухомість та інші матеріальні ресурси, що належать державі, за заниженими розцінками, а то й безоплатно (за так званою «домовленістю»).

Як зауважив голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, проблема полягає у низькому рівні виконавської дисципліни та відсутності налагодженого внутрішнього контролю з боку керівників підприємств, установ і організацій. Саме це й спричинило збільшення у півтора раза обсягів матеріальних втрат порівняно з попереднім роком.

Деякі керівники міст і районів, де ревізори фінансової інспекції знайшли значні фінансові порушення, намагалися виправдатися. Однак їх попередили, що саме вони персонально відповідальні за порушення бюджетно-фінансової дисципліни.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua