"Недоступна путівка"

Владислав КИРЕЙ
6 липня 2011

ЦІНА ПИТАННЯ. Цього літа на Черкащині планують оздоровити 58 тис. дітей, що значно більше, ніж торік. Хлопчиків і дівчаток приймають 5 стаціонарних таборів, а ще — пришкільні, профільні, табори праці і відпочинку. На це з місцевих бюджетів заплановано витратити понад 11 млн грн. А в Чорнобаївському, Кам’янському та Монастирищенському районах, а також у м. Ватутіне на оздоровлення знайшли вдвічі-втричі більше коштів, ніж торік. В окремих районах та містах залучено й позабюджетні гроші, завдяки чому можна збільшити вартість харчування для кожної дитини в середньому на 5,4 грн на день. 

— З огляду на  наявні можливості всі причетні до організації дитячого відпочинку підрозділи облдержадміністрації, профспілки та інші громадські організації області, — сказав голова федерації профспілок області Петро Шевченко, —  чимало роблять, аби він пройшов організовано, з максимальною користю для школярів. Останні перевірки показали, що ступінь готовності оздоровчих закладів і таборів до приймання дітей досить високий.

Однак не все так сонячно, як здається. До корпункту «Урядового кур’єра» звернулася мама п’ятикласника з Черкас Наталія Одокієнко із запитанням: де взяти кошти на оздоровлення дитини? Хотіла придбати путівку в дитячий оздоровчий комплекс «Придніпровський», що в Чапаєвці Золотоніського району. Однак 18-денне перебування там навіть із урахуванням допомоги Фонду соцстрахування коштуватиме 1152 гривні. Таких грошей,  каже Наталія Олександрівна, в сім’ї немає. Отож доведеться синові на канікулах «оздоровлюватися» на розпеченому асфальті міста…

Як розповів начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Вадим Береза, торік в області охопили літнім відпочинком та оздоровленням лише 50% дітей — через високу вартість послуг. Очевидно, рахували не дітей, а використані на це кошти. Бо загалом оздоровленням забезпечили лише 9944 дітей, а це всього 12%. Решті ж дісталося лише «відпочинкове дозвілля», переважно в пришкільних таборах. Ця проблема, зауважив Вадим Олексійович, залишається актуальною й нинішнього літа...

За результатами відомчої наради федерації профспілок області керівникам оздоровниць різних форм власності дозволено організовувати 18-денні дитячі зміни. А це суперечить Закону «Про оздоровлення та відпочинок дітей», яким передбачено, що має бути не менш ніж 21 день. Адже саме за такий період дитина зможе отримати комплекс заходів, спрямованих на поліпшення та зміцнення фізичного і психічного здоров’я.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua