"Неперспективні території очікують кращої долі"

Василь БЕДЗІР
27 травня 2016

Нерівномірне розташування мережі об’єктів роздрібної торгівлі підакцизними товарами призвело до непропорційного наповнення місцевих бюджетів. Фото Володимира ЗАЇКИ

Закарпатська область за обсягами реалізації в роздрібній торгівлі товарів, які підлягають акцизному збору, з розрахунку на середньостатистичного жителя посідає одне з перших місць в Україні. Протягом перших чотирьох місяців до місцевих бюджетів за цією статтею надійшло 135 мільйонів гривень — на 56,7 мільйона більше, ніж за такий самий період торік. Обсяг надходжень зріс в 1,7 раза. Зростання надходжень пояснюють розширенням кола платників податку.

— Бюджетний кодекс передбачає, що акцизний податок від продажу товарів суб’єктами господарювання у тому чи іншому населеному пункті у повному обсязі зараховують до скарбниці органів місцевого самоврядування, — коментує директор департаменту фінансів облдержадміністрації Петро Лазар. — Але є в цій ситуації подвійне дно, яке слід було б врахувати і внести корективи. Річ у тому, що населені пункти перебувають у далеко не рівних умовах. Одні мають на своїх територіях автозаправні станції, супермаркети, ресторани, де реалізовують різні підакцизні товари. Це, як правило, міста, селища та великі села. Але в багатьох зовсім інша ситуація, бо вони лежать віддалік від пожвавлених трас, закладів громадського харчування чи оздоровниці нема. І в них живе багато люду, інколи до тисячі й більше.

Нерівномірне розташування у населених пунктах мережі об’єктів роздрібної торгівлі підакцизними товарами призвело до непропорційного наповнення місцевих бюджетів. Тож попри вагомі обсяги надходжень податку загалом у Закарпатській області, немає змоги використати цей фінансовий ресурс для забезпечення виконання делегованих державою повноважень органами місцевого самоврядування нечисленних і гірських територіальних громад.

Департамент фінансів облдержадміністрації неодноразово звертався до Міністерства фінансів із проханням ініціювати відповідні зміни до Бюджетного кодексу України. Закарпатські фінансисти вважають, що акцизний податок з товарів, які реалізують суб’єкти господарювання, слід перерозподілити і встановити такі нормативи його зарахування: 60% — до бюджетів органів місцевого самоврядування, і 40 — до обласного.

Це, вважають в облдержадміністрації, дасть змогу рівномірно розподіляти надходження від цього виду податків. Якщо зміни ухвалять, то й «неперспективні» щодо збирання у них акцизного податку населені пункти зможуть розвиватися, утримувати в належному стані соціальні об’єкти.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua