"Непрацездатним вирівняють виплати"

Вадим ПРОЦИШИН
23 лютого 2012

ДІАЛОГ

Мінсоцполітики з інвалідами-регресниками вирішило практично всі спірні питання щодо страхових компенсацій

Нині в Україні налічується 291 тис. інвалідів, які втратили працездатність на виробництві (інваліди-регресники). З них 142 тис. шахтарів. Представники останніх вимагають від уряду вирішити низку питань, зокрема щодо вирівняння страхових виплат та проведення їх індексації. Як повідомив на урядовому брифінгу віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, практично щодо всіх вимог із шахтарями-регресниками знайдено компроміс.

За його словами, головна вимога інвалідів — провести індексацію виплат з урахуванням рівня нинішньої зарплатні. Адже той, хто став інвалідом 10 років тому, нині отримує практично в два рази менше від того, хто втратив працездатність минулого року. У цьому контексті Сергій Тігіпко повідомив, що з 1 березня планується провести індексацію страхових виплат для таких осіб на 20%.

Ще одна проблема полягає в тому, що протягом 2002 — 2007 років індексація взагалі не проводилася. Тож шахтарі-регресники вимагають, щоб їм перерахували страхові виплати тих років та сплатили одноразову компенсацію. Віце-прем’єр зазначив, що це питання поки що не вирішено. За його словами, нині спільно з шахтарями проводяться обрахунки, і, за попередніми розрахунками, на одноразові компенсації необхідно від 500 млн до 1,7 млрд грн. Сума велика, однак Сергій Тігіпко висловив сподівання, що і тут буде знайдено компроміс.

Ще однією вимогою інвалідів було посилення їхнього контролю за роботою профільного Фонду соціального страхування, який власне й займається страховими виплатами інвалідам-регресникам. Сергій Тігіпко повідомив, що на засідання цього фонду, яке відбудеться 1 березня, буде допущено чотирьох представників непрацездатних шахтарів, проте без права на вирішальний голос.

Крім того, журналісти поцікавилися у віце-прем’єра переговорним процесом з Міжнародним валютним фондом. За його словами, МВФ досі займає жорстку позицію щодо підвищення тарифів на газ для населення, проте ані Президент, ані уряд не готові піти на цей крок. Водночас Сергій Тігіпко зауважив, що згортання співпраці з МВФ може негативно позначитися на економічній ситуації в Україні: «Це буде погано сприйнято інвесторами, тому треба старатися, щоб співпраця з МВФ не була згорнута».                 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua