"Невисокий врожай компенсують світові ціни"

Катерина ЦАРЬОВА
27 липня 2012

ЖНИВА. Наразі в країні зібрано 18,3 млн тонн зерна за середньої врожайності 23,2 центнера з гектара. При запланованих 9,9 млн га ранні зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 7,9 млн га, що становить 80% прогнозу. Так про завершальний етап жнив розповів на брифінгу в Будинку уряду міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Шість областей перейшли мільйонний рубіж зі збирання зерна. Одещина намолотила 1,5 мільйона тонн, Харківщина та Вінниччина — майже по 1,4 мільйона тонн, Черкащина, Запоріжжя та Донеччина — також кожна понад мільйон тонн», — повідомив міністр, додавши, що цьогоріч аграрії зберуть врожай не нижчий, ніж середній за останні 5 років.

За його словами, пшеницю вже зібрано на площі 4,6 млн га, намолочено 11,6 млн тонн зерна за врожайності 25,3 центнера з гектара. Нині 3,3 млн тонн зерна зберігаються в сертифікованих зернових складах. Із них пшениці — 1 млн 900 тис. тонн (85% якої — продовольча), ячменю — 700 тис. тонн, гороху — 25 тис. тонн, ріпаку — 600 тис. тонн. Як перехідні запаси залишаються ще 10 млн тонн зерна минулорічного врожаю.

А врожай пізніх зернових культур Микола Присяжнюк прогнозує на рівні 45— 46 млн тонн. При цьому врожай кукурудзи очікується в межах 25 млн тонн.

Мінагрополітики також має намір компенсувати аграріям збитки від минулорічної посухи на суму 450 млн грн. Відтак кошти отримають найбільш уражені Дніпропетровська, Херсонська, Миколаївська, Кіровоградська області та Крим. Витрати ж за недобір врожаю цього року сільгоспвиробники зможуть компенсувати за рахунок зростання світових цін на зернові культури.

«Загалом в Україні прогноз урожаю ранніх зернових становитиме приблизно 21,5 млн тонн, з них пшениці — 14 млн тонн. Наш внутрішній вжиток продовольчого зерна — 6 млн тонн на рік. Тобто немає жодних підстав побоюватися  нестачі продовольчого зерна і хліба, а також зростання цін», — резюмував міністр.

За його словами, Україна зможе експортувати на зовнішні ринки 20—21 млн тонн зерна. Це дасть змогу зберегти позиції на світовому ринку. Міністр повідомив, що в червні експорт зернових культур з України становив приблизно 950 тис. тонн, коли в попередні місяці цей показник був майже півтора мільйони.

Микола Присяжнюк також говорив про рішення уряду скасувати обов’язкову щорічну сертифікацію елеваторів: «Залишається сертифікація тільки при здачі елеватора в експлуатацію або при укладенні договору оренди іншим орендарем».

На переконання міністра, розвиток зернової інфраструктури дасть змогу забезпечити зберігання та постачання зерна і продуктів його переробки як для внутрішньодержавних потреб, так і на експорт. До слова, в країні вже працює 629 сертифікованих елеваторів загальною ємністю зберігання 28 млн тонн зерна. При цьому нині завантаженість зернових складів — 25%. 

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua