"Нічна електроенергія подешевшає"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
28 липня 2015

Споживачі будуть не проти заощадити на платежах. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Невдовзі потрібно знизити тариф на електричну енергію вночі. Так вважає міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, про що він заявив учора на брифінгу в Будинку уряду.

«Нині дуже багато енергоносіїв витрачають неефективно. Окрім обсягу споживання енергоносіїв, проблемний і графік споживання. Під час зустрічей з НКРЕ обговорювали оцінку цією структурою можливості зміни тарифів у нічний час. НКРЕ розуміє проблему», — запевнив міністр. І додав, що це стимулюватиме відповідний попит. Банальне зміщення споживання позитивно вплине зокрема і на економію енергоресурсів, і на пікові навантаження.

За його словами, хто у підготовчий до опалювального сезону період ще роздумує, на який вид палива переходити замість газу, то ліпше надати перевагу електроенергії. Адже влада інвестує в мережі — розподільчі локальні і в магістральні.

Володимир Демчишин переконаний, що енергоефективність буде ключовою проблемою наступних трьох років. Тож і фінансування, і стимулювання потрібно розробляти в цьому напрямі, бо енергоресурси дуже обмежені.

Високопосадовець повідомив, що у міністерстві літню пору ефективно використовують для підготовки до наступної сесії Верховної Ради законопроекту щодо ринку вугілля. «Йдеться про формування основних принципів функціонування ринку вугілля, оцінки вугілля. Продавцям та покупцям цього виду палива потрібно працювати через біржу, тоді буде зрозумілий механізм і оцінки, і оплати. На жаль, нині обмежене коло як покупців, особливо в енергетичному сегменті, так і продавців — ДТЕК, державні вугільні шахти, а також трейдери, які можуть завозити в Україну вугілля з будь-яких напрямків. Але такі продавці не активні останнім часом і намагаються виходити на кінцевого покупця», — каже Володимир Демчишин.

Є ще один документ про ринок електричної енергії. «Нині триває його публічне обговорення, надходить багато коментарів та пропозицій щодо нього. Вносимо зміни і після кількох обговорень подамо законопроект у Кабмін, а у вересні передамо в парламент», — переконаний урядовець.

Що стосується підготовки до нового опалювального сезону, то, за словами міністра, щоденно в сховища закачують 40 мільйонів кубометрів газу. «З першого серпня сподіваємося закачувати з Європи 40 мільйонів кубометрів переважно через Словаччину і 12—13 мільйонів кубів власного газу», — повідомив Володимир Демчишин.

Щодо перспективи великого реверсу, то, за словами урядовця, нині тривають дискусії з представниками антимонопольного напряму Європейської комісії. Є перспектива, але цей процес трохи затягнеться, а можемо отримувати і 60 мільйонів кубометрів зі Словаччини.

А ще Україна розраховує на проведення наступного раунду тристоронніх переговорів за участі європейської сторони з «Газпромом» до кінця серпня, але дату ще не узгоджено. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua