"Нічого дзеркалу дорікати…"

Олександр БІТТНЕР
7 жовтня 2011

ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ. Так уже вийшло, що заздалегідь запланована у Верховній Раді розмова про реформування системи МВС України і впровадження європейських стандартів у діяльність правоохоронців припали не на найкращий для міліції час. Недавні трагічні події в Одесі знову привернули увагу громадськості до їхньої роботи, знову поставили перед суспільством низку складних і болючих запитань.

Як таке могло статися? Забігаючи наперед, зазначимо, що міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов самокритично визнав: українська міліція виявилася не готовою до проведення спецоперацій, подібних до одеського штурму, коли «…ми по крихтах збирали необхідне озброєння… Основна причина всьому — відсутність протягом тривалого часу відповідних навчань і розформування спеціальних підрозділів у системі міністерства». Він розповів, що у 2005 році було скорочено чисельність саме «штурмових» підрозділів «Сокіл» та «Беркут». Їх залишили тільки в Києві, Київській області, Донецьку, Криму і Львові, а в ліквідованих загонів забрали все устаткування для проведення серйозних заходів. Тоді на революційній хвилі зробили з «Беркута» патрульно-постову службу, зауважив міністр.

Серед інших проблем Анатолій Могильов назвав відтік професіоналів через незадовільне матеріальне і соціальне забезпечення і хронічне недофінансування матеріально-технічних потреб відомства. Не треба мати багату уяву, аби з огляду на всі негативні фактори скласти образ міліціонера: їздить на заправленому за власні кошти списаному службовому авто, після виконання обов’язків повертається в райвідділ, у якому через борги от-от відключать опалення й електроенергію, сказав він. Складається враження, що багато років поспіль триває своєрідний експеримент над міліцією: мовляв, де ж межа її витримки?

Цілком зрозуміло, система потребує масштабного реформування, наголосив Анатолій Могильов. Власними силами міліція дещо робить: визначена нова, скорочена структура апарату МВС, триває оптимізація регіональних і транспортних управлінь, розпочато реорганізацію відомчої освіти, запроваджено експериментальну програму підготовки фахівців для органів внутрішніх справ. Але внутрішні резерви для подальшого удосконалення практично вичерпані, наголосив він.

Більшість учасників слухань погодилася з нагальною потребою реформування всієї системи МВС. Приміром, голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець переконаний, що процес реформування  треба розпочинати негайно. Але «не у вакуумі» — це справа державної ваги. Важливо й інше: разом з реформою ми можемо змінити й сутність усієї правоохоронної системи. А голова ще одного профільного Комітету — з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Валерій Бевз зауважив: «Як відомо, міліція — дзеркало народу. Тож частіше в нього дивімося, бо, як мовиться, кожен вважає себе героєм, коли бачить бій здалеку».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua