"«Німа» хвороба посідає третє місце на медичному п’єдесталі"

Микола ПЕТРУШЕНКО
15 листопада 2014

Цьогорічний Всесвітній день боротьби з діабетом проходить під гаслом «Здорове харчування починається зі сніданку». Це не випадково, оскільки спеціалісти діабет називають не хворобою, а способом життя. Саме він, здебільшого, й зумовлює недугу.

Вона ж набрала загрозливих масштабів. За словами дитячого ендокринолога Лариси Нифонтової, офіційна статистика констатує до 1,5 мільйона українців, хворих на діабет. Насправді ж, вважають спеціалісти, їх удвічі більше. За прогнозами, через 10 років 14% нашого населення житиме із цією недугою. А вже нині цукровий діабет займає третє місце за рівнем смертності після серцево-судинних та онкологічних захворювань.

Медики цукровий діабет називають епідемією. І наголошують, що боротьба з нею залежить передовсім не від лікарів, а від кожного з нас. Щоб не захворіти, треба вести здоровий спосіб життя, уникати ожиріння і стресів. Обо?в’язкові щороку профілактичні медогляди.

Проблема з проблем — зниження віку хворих дітей. Причина цього — несприятливе зовнішнє середовище, спадковість та інфекційні хвороби. Після захворювань у малят знижується імунітет. Тому одразу їх не можна відводити в дитячий садок чи школу. А ще потрібен доброзичливий клімат у сім’ї. Потрібні загартування і здорове харчування. Для профілактики захворювання медики вважають найкращим лікарем дієту, спорт і хороший настрій.

Раніше діабет вважали мало не вироком. Нині, каже Лариса Нифонтова, цим захворюванням мож?на і треба управляти. Боротьби з ним лікарі вчать населення. Принцип простий: «Або ти управлятимеш хворобою, або вона тобою». Їхні поради вимагають насамперед уваги до себе. Потрібен характер, щоб уникнути ожиріння, більше рухатися, контролювати холестерин і позбутися шкідливих звичок. Важливо також правильно реагувати на стресові ситуації.

Діабет — хвороба «німа», яка до певного періоду не дає про себе знати. У кого його виявляють із запізненням, той ризикує отримати ускладнення. На жаль, часто так і виходить, оскільки чимало людей звертаються до лікаря запізно. Тому 38% хворих уже мають хронічні ускладнення.

Отож ваше здоров’я, стверджують ендокринологи, починається зі сніданку. Правильний підхід до його організації — економічно ефективний механізм зменшення затрат на охорону здоров’я. Погодьтеся, краще і приємніше витратити гроші на кашу, овочі й фрукти, ніж на ліки.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua