"Німці допоможуть з модернізацією"

30 сiчня 2013

ГТС

Микола Азаров провів зустріч з делегацією концерну  Ferrostaal 

Проект із модернізації вітчизняної газотранспортної системи Прем’єр-міністр Микола Азаров тримає на особистому контролі. Про це він заявив у ході зустрічі з делегацією німецького концерну Ferrostaal.

«Ми вдячні вам за підтримку нашої позиції щодо модернізації газотранспортної системи. Це для нас особливо важливо зараз, за умов, коли діє кабальна газова угода з РФ», — сказав Микола Азаров.

Прем’єр-міністр підкреслив, що модернізація ГТС, яку Україна розпочала спільно з Deutsche Bank і Ferrostaal, є перспективним проектом, реалізацію якого уряд усіляко підтримуватиме: «Модернізація нашої газотранспортної системи є надзвичайно актуальною. І в цьому плані важливою є реалізація пілотного проекту з модернізації обладнання на компресорній станції Бар магістрального газопроводу «Союз» і участь у цьому проекті Deutsche Bank».

Глава уряду нагадав, що вітчизняна ГТС є найнадійнішим і найдешевшим маршрутом транспортування вуглеводнів до Європи. Україна також має підземні сховища газу, які дають змогу в період пікових зимових навантажень збільшити обсяги поставок, забезпечуючи стабільність над?ходження енергоносіїв до Європи.

Микола Азаров також зазначив, що Україна зацікавлена в постачанні природного газу з Європи, який зараз дешевший за російський. За його словами, Україна може отримувати газ із Європи на значно кращих умовах, ніж з Росії:  в європейських контрактах узагалі немає вимоги «бери або плати» і немає штрафних санкцій за недобір газу. При цьому Прем’єр-міністр нагадав, що Україна вже має позитивний досвід із закупівлі блакитного палива із країн ЄС.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну нагадує, що 11 грудня минулого року ДК «Укртрансгаз» і Deutsche Bank підписали угоду про відкриття кредитної лінії обсягом 53,5 мільйона євро на модернізацію компресорної станції Бар газопроводу «Союз».

За кошти кредиту буде подовжено термін експлуатації станції Бар ще на 15 років, що дасть змогу знизити на 28% обсяг використання природного газу та підвищити коефіцієнт корисної дії газових компресорів.

Кредитні кошти погашатимуться за рахунок скорочення витрат ДК «Укртрансгаз» на паливний газ. Період кредитування становитиме 10 років 9 місяців з моменту перерахування коштів. Німецька сторона планує профінансувати 85% вартості проекту, а ДК «Укртрансгаз» — 15%. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua