"Німеччина й Канада підставляють плече Україні"

Євген ЛОГАНОВ
21 травня 2016

Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина Вольфганг Мьоссінгер, перебуваючи в Запоріжжі з робочим візитом, обговорив з головою Запорізької ОДА Костянтином Брилем питання забезпечення області громадським транспортом. Як наголосив очільник Запоріжжя, область потребує заміни автобусного парку. Проте чекати, поки наші партнери подарують нам автобуси, що були у використанні, немає часу.

— Тож ми розглядаємо питання щодо придбання автобусів у лізинг, під гарантії держави, — зазначив Костянтин Бриль. — Для полегшення процедури обласна влада створила окреме комунальне підприємство, що займатиметься пасажирськими перевезеннями. Насамперед це позначиться на безпеці громадян, а також на якості самих перевезень. У наших планах — зробити так, щоб великими містами регіону їздили комфортабельні автобуси за чітким розкладом. І ми в цьому розраховуємо на підтримку наших закордонних партнерів.

Також сторони обговорили можливості співпраці в галузі сільського господарства. За словами Костянтина Бриля, Запорізька область успішно поєднує в собі індустріальний та сільськогосподарський потенціал. Українці вміють працювати та виробляти якісні продукти. Проте не вистачає потужностей для їх переробки. Щодо цього досягнуто домовленості про проведення спільних аграрних форумів за участю запорізьких фермерів та землі Саксонія — Ангальт.

Перший заступник голови Запорізької ОДА Дмитро Давтян обговорив з Надзвичайним та Повноважним послом Канади в Україні паном Романом Ващуком співпрацю в галузі сільського господарства, реалізації міжнародної технічної допомоги, залучення до Запорізького регіону інвестицій.

За словами пана Ващука, співробітництво на регіональному рівні є важливим елементом відносин партнерства між Україною і Канадою. Цей аспект двосторонніх зв’язків підкріплюється наявністю в Канаді численної української громади, яка сприяє налагодженню й підтриманню партнерства з регіонами і містами України у найрізноманітніших галузях, зокрема й у культурі, науці та освіті, бізнесі тощо. Також дипломат зауважив, що Запорізька область має високий потенціал та перспективи розвитку, саме тому канадська сторона готова підтримати проекти, які пропонує запорізька влада, а також не тільки продовжити, а й розширити спільне партнерство.

Для Запорізької області співробітництво з Канадою цінне насамперед можливістю переймати позитивний досвід стратегічного планування та налагодження діалогу між бізнесом та владою. Хотілося б відзначити співпрацю області з Проектом партнерства Канада — Україна «Регіональне врядування та розвиток», який реалізовував Канадський інститут урбаністики за підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку.

Федерація канадських муніципалітетів обрала Запорізьку область для реалізації Проекту «Партнерство для розвитку міст», який надає підтримку в формуванні стратегій розвитку найбільших міст області. На черзі — спільна робота над регіональною програмою підтримки малого і середнього бізнесу та інвестиційною стратегією.

Що ж до питання безпеки для іноземних інвесторів, то начальник управління зовнішніх відносин та зовнішньоекономічної діяльності Запорізької ОДА Артур Бойко зауважив, що завдяки спільним зусиллям українських військових та світового співтовариства у Запорізькій області так само безпечно, як і в західних регіонах. Тож область буде рада бізнес-місіям та участі іноземних підприємців у форумах, виставках. У регіоні — за продовження підтримки розвитку малого бізнесу в селах через створення сільськогосподарських кооперативів. Подібний проект розпочато за підтримки уряду Канади у Львівській області, є також плани щодо його поширення на територію Івано-Франківської, Дніпропетровської та Херсонської областей.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua