"Нобель за економіку знову в американців"

Оксана ГОЛОВКО
16 жовтня 2012

ПРЕМІЯ. Шведська королівська академія наук  проголосила  учора лауреатами найпрестижнішої наукової відзнаки — премії пам’яті Альфреда Нобеля в галузі економіки за 2012 рік американських професорів  Елвіна Роза з Массачусетського технологічного університету і Ллойда Шеплі з університету Каліфорнії за їхню теорію  сталих  розподілів і практику  ринкового дизайну.

Цього року премія, яку ще називають відзнакою Банку Швеції,  присуджується за видатний приклад економічної інженерії, зазначається в прес-релізі. Хоча двоє вчених працювали незалежно один від одного, поєднання теорії Шеплі  і емпіричних досліджень, експериментів та практичного  дизайну  Рота сприяло поліпшенню продуктивності на  багатьох ринках.

До речі, цьогорічна відзнака — 44-та за ліком, а один з її лауреатів став сімдесятим нагородженим.  Розбіжність між кількістю премій та її лауреатами зумовлена тим, що 22 рази її отримував один, 17 разів — двоє, 5 разів —троє вчених. Найбільше премій в цій галузі отримували американці.

Вручення Нобелівських премій відбудеться 10 грудня у Стокгольмі. А лауреата премії миру – цього року ним став Євросоюз — нагородять в Осло. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua