"Ноу-хау оцінили правоохоронці"

Олександр ВЕРТІЛЬ
30 сiчня 2013

СПРАВА №. Сумські податківці викрили злочинну схему ухилення від сплати податків з доходів фізичних осіб в особливо великих розмірах із використанням Інтернету та міжнародних платіжних систем. Її тривалий час використовував колишній студент одного із сумських вишів, уродженець Близького Сходу, а нині громадянин України. Бюджету міста Суми завдано збитків на суму 2,3 мільйона гривень. За цим фактом відкрито кримінальне провадження.

Як повідомила працівник штабу УПМ ДПС у Сумській області Наталія Шаповал, правоохоронці встановили, що підприємливий гість надавав послуги іноземним студентам з влаштування на навчання до одного із сумських вишів. Він зареєстрував кілька підприємств в Україні та за кордоном на підставних осіб. Використовуючи їхні реквізити, за допомогою Інтернету розшукував серед колишніх земляків бажаючих отримати вищу освіту в Сумах. Потенційним студентам пояснював, що до українського вишу їх направлятимуть іноземні компанії. А щоб приховати від оподаткування результати своєї підприємницької діяльності, надавав зацікавленим особам реквізити своїх особистих карткових рахунків, які відкрив у кількох комерційних банках України.

А далі, як кажуть, справа техніки. Одержані кошти знімав готівкою і… І згодом спритним підприємцем зацікавилися податківці. Вони встановили, що протягом останніх чотирьох років той отримав від іноземних студентів та їхніх родичів валютних коштів на суму понад 14,5 мільйона гривень, не сплативши до бюджету міста Суми жодної копійки. В Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано матеріали перевірки, яким буде дано правову оцінку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua