"Нова еліта нації"

Ірина НАГРЕБЕЦЬКА
22 червня 2011

КАДРОВИЙ РЕЗЕРВ

Майбутні управлінці засвоюватимуть лекції іноземною мовою без перекладу

Триває вступна кампанія до провідної кузні вітчизняних держслужбовців, якою вже понад 15 років є Національна академія державного управління при Президентові України (НАДУ). Цей заклад  з нинішнього навчального року реалізовуватиме амбітне завдання глави держави: плекатиме президентський кадровий резерв, який вже охрестили  новою елітою нації.

Загалом академія планує отримати 1200 місць за держзамовленням і  в Києві та чотирьох своїх інститутах, розташованих у Харкові, Львові, Одесі та Дніпропетровську якісно підготувати магістрів з 11 провідних спеціальностей. З-поміж них — державне управління, управління суспільним розвитком, публічне адміністрування, місцеве самоврядування, електронне урядування, парламентаризм і політична діяльність, публічна політика тощо.

Уперше  тут спільно з Берлінським університетом економіки і права реалізовуватиметься програма підготовки державних службовців за міжнародним стандартом.  Про що конкретно йдеться, наш кореспондент з’ясував у президента Національної академії державного управління Юрія Ковбасюка.

— За направленнями органів влади та самоврядування набираємо групу слухачів (певна річ, йдеться про тих, хто вже має вищу освіту), які досконало володіють  однією з іноземних мов, з тим, щоб вони могли  слухати викладачів з Європи без послуг перекладача, брати участь в дискусіях з  дипломатичними працівниками, вченими і політиками, котрі часто приїжджають до нас в Академію.

Завважу також, що  наша академічна бібліотека — одна з найкращих і найбільших серед вищих навчальних закладів, зберігає в електронному вигляді найновіші видання з питань управління, права, економіки багатьма мовами світу.

Якість підготовки сьогодні набагато важливіша, ніж кількість слухачів. Тож ми вирішили, що ця група з 25 молодих людей буде тим мозковим проривом, який так потрібен  українському державному управлінню. Вона принесе новий досвід, нові ідеї, нові амбіційні плани в кабінети влади, що, відповідно, позитивно вплине на хід реформ.

Ця новація — одна зі складових нової кадрової політики Президента України. Для її втілення ми залучаємо кращих українських та зарубіжних викладачів. Слухачі  стажуватимуться в університетах Берліна та Цюриха, а потім проходитимуть практику у вищих органах виконавчої та законодавчої влади, де згодом і працюватимуть.

Одне слово,  віднині магістри з дипломом НАДУ будуть гідно конкурувати на ринку праці  з випускниками зарубіжних навчальних закладів управлінського спрямування. Це справді буде когорта фахівців, які  отримають перепустку до еліти нації.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua