"Нова команда Європейського центобанку бореться з кризою"

20 сiчня 2012

ПОРЯТУНОК ЄВРОЗОНИ. Перспективи економіки єврозони є невтішними – згідно з першою у новому році оцінкою Європейського центрального банку. Економіка і надалі страждатиме від невизначеності, залишатиметься ризик зменшення курсу акцій. Так уважає новий президент банку. Маріо Драґі, колишній голова банку Італії, заступив на нову посаду у листопаді, замінивши француза Жана-Клода Тріше. У команді також зявився новий головний економіст – уперше ним став бельгієць, Петер Прет, який змінив на цьому посту німця Юрґена Штарка.

Європейський центробанк надзвичайно стурбований перспективами економіки зони євро у найближчому майбутньому. У свою чергу банк зробив своє домашнє завдання, запровадивши нові заходи для підвищення ліквідності банків у зоні євро.

Відсоткова ставка зберігається на рівні 1%, може відбутися її зниження, вважають аналітики.

Наприкінці лютого очікується друга пропозиція дешевих кредитів, услід за операцією 21 грудня, коли ринок наповнили майже 500 мільярдів євро.

Банк також послабив свої правила щодо заставних гарантій для позик грошей банкам. Але всі ці заходи стикаються із повсякденною реальністю. Так, у пятницю 13-го січня агенція

Standard & Poor понизила суверенні кредитні рейтинги низки країн єврозони. Франція і Австрія втратили еталонні рейтинги. Загалом агенція вважає заходи жорсткої економії у єврозоні недостатніми для подолання кризи.

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua