"Нова якість нового життя"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
20 вересня 2012

ІНІЦІАТИВА. Національний проект «Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства» стартував на Рівненщині, а вже до кінця року він має всі шанси завершитися

— Оскільки на Рівненщині щороку зростає кількість пологів, то матерям і їхнім малюкам потрібно надати повний медичний супровід у закладі європейського рівня. Саме тому я аргументував у столиці необхідність включення області до національного проекту вже цього року, — каже голова облдержадміністрації Василь Берташ. — Тож завдяки «Новому життю» область отримає 46 мільйонів гривень із держбюджету.

Втім, на Рівненщині часу не гають: масштабну реконструкцію обласного перинатального центру розпочали місцевим коштом. Адже «Нове життя» втілюється за принципом співфінансування з державного та місцевих бюджетів — 75: 25. Завдяки об’єднанню зусиль вдасться не лише розширити нинішній перинатальний центр з 3 до 8,5 тис. кв. м, а й значною мірою модернізувати його. Зокрема, нинішнє чотириповерхове приміщення зроблять п’ятиповерховим, а ще  добудують поряд новий 5-поверховий корпус. Завдяки цьому вдасться відкрити три нових відділення, яких донині не було через брак коштів. Отже, медики зможуть виходжувати недоношених малюків, яких раніше направляли в обласну лікарню, — лише надсучасного обладнання тут встановлять на 18 мільйонів.

— А виходжувати нам є кого, — запевняє головний лікар обласного перинатального центру Вікторія Єнікеєва. — Адже за 7 місяців від початку року ми прийняли на 500 пологів більше, ніж за цей період торік. І така позитивна динаміка спостерігається не вперше: адже Рівненщина — в трійці лідерів в Україні за природним приростом населення.

Керівники області стверджують: уже під Новий рік у мам із Рівненщини є всі шанси отримати чудовий подарунок. А навзаєм — порадувати Україну голосним криком її нових громадян. Рівненщина ж бо завжди вершила головну політику в державі — демографічну.

ДОВІДКА «УК»

У 2007 році на Рівненщині народилося 15 759 малюків (тобто цей показник становив 13,7 на тисячу жителів), в 2009-му — 17 544 (15,3 на тисячу), в 2011-му – 17 697 (15,4 на тисячу).

Якщо в 2007-му природний приріст був мінус 0,1 на тисячу жителів, а вже у 2009-му ситуація й тут змінилася на краще: природний приріст становив плюс 2,1 на тисячу жителів, у 2011-му — плюс 3,2 на кожну тисячу. Це  приємний виняток із загальноукраїнської тенденції: бо хоч народжуваність загалом зростає, природного приросту в державі все-таки  не відбувається. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua