"Нові підходи на Черкащині дають результат"

Роман КИРЕЙ
30 вересня 2015

Час викликів і антикризових рішень. Так голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко охарактеризував роботу обласної влади за 2014—2015 роки у звіті для обласної ради.

Минулий рік область розпочала з дефіцитом коштів на зарплату бюджетникам і розрахунки за енергоносії. Нові підходи в роботі дали змогу завершити його без боргів і виконати задекларовані соціальні програми. Їх застосовують і нині. Минулий рік, як згадує голова, розпочинався і з нульовою інвестиційною активністю. Доводилося особисто супроводжувати кожен проект. Для сприяння реалізації інвестпроектів створили КП «Агентство розвитку Черкащини». Так в області ламають практику тиску на бізнес, акцентують на колективній безпеці підприємництва. Оздоровленню економіки сприяють ліберальні місцеві податки, спрощення земельних бюрократичних процедур та реєстрації бізнесу. Як результат, підприємства області упродовж минулого року та першого півріччя нинішнього залучили 7,4 мільйона доларів прямих іноземних інвестицій та освоїли 4,34 мільярда гривень капітальних інвестицій. Області є куди рухатися.

Окрім того, Черкащина взяла курс на енергонезалежність і вже скоротила споживання газу на 34%. А заощаджені кошти спрямовують на соціальну сферу.

— Через війну на сході ми намагалися убезпечити область, — пояснює Юрій Ткаченко. — Ще й знаходили кошти на все необхідне для наших бійців. Черкащина найшвидше завершила будівництво фортифікаційних споруд на сході. Ми серед перших розробили програму соціального захисту учасників АТО і дбаємо про їхню реабілітацію. Також допомагаємо переселенцям, яких в області приблизно 14 тисяч. Несемо українське на схід і робимо все можливе, щоб довести: Україна — єдина! Уже відправили у визволені міста понад 300 тонн гуманітарки. Збирали, як кажуть, усім миром. Також відбудували на сході дві школи, зруйновані під час бойових дій, — у Лисичанську та Слов’янську. А ще прийняли на Черкащині три делегації східняків. Вони повертаються додому проукраїнськими агітаторами. Нині область працює над реалізацією «Стратегії розвитку області до 2020 року», що розроблена разом з експертами та громадськістю.

Депутати також назвали проблеми, над якими обласній владі потрібно наполегливо працювати. Серед найголовніших — дороги і корупція. І кадрова політика зовсім не найкраща. А ще зауважували про недостатню роботу в питаннях люстрації, зокрема й щодо тих керівників, які вчиняли протиправні дії в часи Майдану.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua