"Нові правила нарахування допомоги матерям-одиначкам"

8 лютого 2016

Наразі матері-одиначки нічого не отримують, виплати призупинили на кілька місяців. До кінця березня матусі мають подати до органів соцзабезпечення декларації про доходи і нові заяви. І лише після цього їм перерахують розмір допомоги.

Поки 10-річний Арсен насолоджується вільним часом, його мама Наталя з острахом чекає на випускний. Наталя виховує сина сама. Два роки тому її ще й скоротили на роботі.

«Весь наш сімейний дохід дві пенсії батьків і 400 грн виплати», розповідає жінка.

Торік від держави мати-одиначка отримувала 400 гривень на місяць. За січень 16 року ні копійки, бо змінилися правила нарахування.

Аби отримати виплати на дитину, відтепер потрібно подавати декларацію про доходи. Поновлювати її за новими правилами доведеться щопівроку. У Мінсоцполітики впевнені, так допомогу отримають ті, хто її справді потребує.

Зараз прожитковий мінімум на дитину до 6-ти років 1167 гривень, до 18-ти  1455, до 23-х 1378. Однак скільки отримає родина залежить від доходу матері одиначки і формули міністерства.

До кінця березня в соцзабез треба подати декларацію за півроку. Це і зарплатня, інші соцвиплати та аліменти. Потім вираховують середній щомісячний дохід і ділять на кількість членів родини. Приміром, у родині, де є лише мама-одиначка з дитиною до 6-ти років і середній дохід тисяча гривень цей показник становитиме 500 гривень. Різницю між ним і дитячим прожитковим мінімумом і сплачуватиме держава. Тобто 1167 гривень мінус 500. Тож допомога буде дорівнювати 667 гривень.

«Для сім'ї, яка має більш низький дохід допомога через адресні засади надається в більшому розмірі, тому що вона її більше потребує. Для сім'ї, яка отримує дохід високий така допомога взагалі надаватися не буде», розповідають у відомстві.

При оформленні заяви в соцзабезі потрібна декларація про доходи, свідоцтво про народження дитини, довідка зі школи.

ТСН 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua