"Нові ринки відкривають нові перспективи"

1 квiтня 2016

Україна відкрита для інвестицій, розміщення виробничих потужностей і для вільної торгівлі. Про це під час панельної дискусії «Бізнес в Україні: можливості та проблеми» на бізнес-форумі «Україна — Нідерланди», що відбувся у голландському місті Нутдорп, заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — торговий представник України Наталія Микольська. Вона розповіла про головні конкурентні переваги України для іноземних інвесторів.

На її думку, вони полягають передовсім у вигідному розташуванні нашої країни, дешевій та швидкій логістиці з ЄС, Близьким Сходом, Азією, великому внутрішньому ринку, низькій вартості виробництва, висококваліфікованій робочій силі. Окрім цього, переконана Наталія Микольська, угода про зону вільної торгівлі з ЄС — важливий чинник для інвесторів, які, розташовуючи свої виробничі потужності в Україні, отримують доступ не лише до українського ринку, а й до ринків наших торговельних партнерів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Про переваги інвестицій у сільське господарство України учасникам форуму розповів міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. За його словами, Україна впроваджує масштабну реформу системи безпеки харчових продуктів. «Ми скасували 56 сертифікатів і дозволів, й нині сфера торгівлі значно поліпшилася», — наголосив урядовець. Він переконаний, що сільськогосподарський сектор провідний в економіці країни, де можна відзначити значне зниження рівня корупції.

Якщо говорити про практичні вигоди ведення аграрного бізнесу в Україні, то вона одна з країн, розташованих у сприятливих кліматичних умовах. «Лише п’ять областей потребують іригації, у нас 30% усього світового чорнозему», — переконував голландських бізнесменів наш міністр, якого цитує прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства. За його словами, аграрний сектор провідний в економіці України. Навіть зі зменшенням кількості сільськогосподарських угідь та портів через незаконну анексію Криму Росією Україні вдалося в 2014—2015 маркетинговому році досягти рекордного експорту зернових — 34,8 мільйона тонн. Україна розширила експорт сільськогосподарської продукції до США, Азії, Європи та Африки.

У роботі бізнес-форуму «Україна — Нідерланди» взяв участь голова Агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук. У виступі він охарактеризував стан розвитку відновлюваної енергетики в нашій країні. «Україна йде європейським шляхом розвитку, зокрема у сфері «зеленої» енергетики», — наголосив посадовець, пояснивши, що, відповідно до міжнародних зобов’язань, в Україні ухвалено Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, яким задекларовано мету: досягти 11% енергії з відновлюваних джерел в енергетичному балансі країни до 2020 року.

Сергій Савчук окреслив основні положення ухваленого торік улітку закону щодо стимулювання розвитку відновлюваної енергетики. Він зауважив, що, згідно з цим документом, «зелений» тариф на виробництво електроенергії з біомаси та біогазу становить 12,38 євроцента за кВт/годину. Очільник відомства зазначив, що потенціал для реалізації проектів з виробництва енергії з відновлюваних джерел та альтернативних видів палива є в кожному регіоні нашої країни.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua