"Нові технології за власні гроші"

Світлана ІСАЧЕНКО
20 жовтня 2012

ТОЧКИ ЗРОСТАННЯ

Кількість інноваційно активних підприємств на Буковині збільшилася на третину 
 

Серед них, зокрема, підприємства харчової, хімічної промисловості, машинобудування, виробництва і розподілу електроенергії, газу і води. Майже всі інновації підприємства впроваджують за рахунок власних коштів. Кредитами із цілком зрозумілих причин скористалися лише два.

Загальний обсяг витрат на інноваційну діяльність в області торік зріс на 34,9%, до 0,3 млн грн. Левову частку грошей витрачали на придбання обладнання та програмного забезпечення. Прогресивні нововведення здебільшого стосувалися нових технологічних процесів, спрямованих на налагодження маловідходного і ресурсоощадного виробництва. За інформацією департаменту економіки Чернівецької ОДА, 11 підприємств області впровадили 54 найменування інноваційних видів продукції.

Безумовно, у цьому процесі важливу роль відіграє наука. Так, Інститут термоелектрики (м. Чернівці) працює над створенням ефективніших матеріалів для подальшого зростання ККД термоелектричних перетворювачів енергії, їхньої інформативності, технологічності, розвитку екологічно чистої енергетики та енергозбереження, а також використання низькопотенційного тепла природного та промислового походження. А науковці Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича розробляють рекомендації щодо придатності наносистем для виготовлення оптоелектронних приладів нового покоління, розповів голова облдержадміністрації Михайло Папієв. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua