"Новий пластик може глобально змінити переробку пластмас"

23 квiтня 2019

Барвники та антипірени, які роблять пластик ідеальним для використання, наприклад, подушкою на дивані або пляшкою миючого засобу. Таким чином  пластмаса стає жорсткою, щоб перетворитися на бажаний кінцевий продукт. Це і є однією з причин, що лише 10% пластику в США переробляють, 90% - екологічна бомба. Тепер дослідники створили пластик зі спеціальним хімічним зв'язком, який допомагає йому відокремитися від цих добавок, повертаючи матеріал у чистий, цінний продукт, який можна використовувати знову і знову.

Щоб зробити новий матеріал, дослідники підібрали тип склоподібного пластика, розробленого ще в 2011 році, додавши молекули, які змінюють хімічні зв'язки, тримаючи його разом. Ці нові зв'язки, які називають динамічними ковалентними зв'язками дикетоенаміну, вимагають менше енергії, щоб  їх створити, ніж у традиційних пластиках.

Як результат, нову пластмасу можна розбити на складові частини, використовуючи тільки розчин води і сильну кислоту при кімнатній температурі, йдеться в дослідженні, опублікованому в Nature Chemistry. Процес не вимагає також каталізатора, який би прискорював реакцію, що дозволяє легко збирати високоякісний перероблений пластик з отриманої суспензії. Але пластик не розпадається повністю — дослідники кажуть, що для цього потрібна сильна кислота, необхідна для його розриву. Тому в побутових умовах утилізувати пластик не варто.

Традиційні методи утилізації виробляють брудні сірі гранули (відомі як дерюшки), які деякі виробники повторно використовують, але цей процес хімічної переробки дорогий і не може конкурувати з новим матеріалом. Більше того, новий метод не вимагає додаткового сортування. Щоб це продемонструвати, дослідники змішували свій матеріал з уламками футлярів для компакт-дисків, пластиковими соломками та іншими побутовими відходами. Навіть у присутності цих інших пластиків молекули нового матеріалу відділялися.

Важливим питанням є те, чи новий пластик будуть використовувати виробники, і чи заводи з переробки захочуть його приймати. Оскільки побічні продукти нової пластмаси є більш цінними, переробні заводи, ймовірно, не потребуватимуть повного циклу переробки, тому цей стійкий пластик може одного разу змінити глобальну економіку переробки пластмас.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua