"Новітня зброя має стримати агресора"

Катерина МАЦЕГОРА
27 сiчня 2016

Державний концерн «Укроборонпром» розпочав серійні поставки вітчизняних безпілотних апаратів БпАК Spectator для потреб Міністерства оборони. Перший безпілотний комплекс, який складається з трьох безпілотних літальних апаратів і наземної системи управління передали вчора  на підприємстві-виробнику «Меридіан» ім. С. П. Корольова у присутності секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, генерального директора держконцерну Романа Романова, представників оборонного відомства і науковців Київського політехнічного інституту, які займалися розробкою безпілотника. Загалом оборонне відомство отримає п’ять безпілотних комплексів.

Як повідомляє УНІАН, ці електричні силові установки мають низький рівень шуму, а їхня максимальна висота сягає двох кілометрів, швидкість — 120 кілометрів за годину з тривалістю безупинного польоту до 2 годин.

Опісля церемонії передачі літальних апаратів Секретар РНБО поспілкувався з представниками ЗМІ. На думку Олександра Турчинова, заяви президента РФ Володимира Путіна під час засідання міжрегіонального форуму руху «Общероссийский народный фронт» про кордони, сформовані в Європі після Другої світової війни, та про нібито неправильну передачу Україні Донбасу в радянські часи — це безпосередня політична база для російської агресії проти України. Олександр Турчинов навіть висловив думку про можливі наміри РФ використати проти України ракети, від яких ми відмовилися в межах Будапештського меморандуму.

«Крилаті ракети, використані російською авіацією проти Сирії, до речі, були в Україні, і півтори тисячі таких крилатих ракет, які могли нести не тільки ядерний потенціал, боєзаряд, а й звичайний боєзаряд, Росія може, знаючи злобу, жорстокість і підступність цієї країни, використати проти нас. Тобто це та зброя, яку ми віддали відповідно до Будапештського меморандуму», — наголосив він.

Саме тому Україна мусить зміцнювати свій оборонний потенціал і розвивати виробництво зброї, яка зможе стримати агресора. Продовжуючи тему, Олександр Турчинов розповів, що Україна вже розпочала розробку бойових літальних апаратів на державному підприємстві «Антонов» — єдиному в нашій державі виробнику літаків, який підпорядкований Укроборонпрому. Як додав Роман Романов, завершення розробки бойових безпілотників можливе в середині 2017 року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua