" Обама проти Ромні: переможе економіка?"

Ганна РОМАШКО
5 вересня 2012

ПЕРЕГОНИ-2012

Американці вивчають програми кандидатів, аби у  листопаді не помилитися у виборі нового  господаря Білого дому

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, поки що ні нинішній мешканець Овального кабінету, ні його суперник, - 65-річний колишній губернатор Массачусетсу, офіційно проголошений кандидат від республіканців Мітт Ромні, - не мають явної переваги в рейтингах. Водночас, вважають самі американці, вибори стануть своєрідною розвилкою на шляху їхньої країни в майбутнє.

На думку провідного канадського експерта Академії Masterforex-V Євгена Ольховського, яку він висловив днями  журналові «Біржовий лідер»,  сьогодні можна виокремити кілька принципових  відмінностей між програмами  демократів і республіканців на президентських виборах.

Передовсім це підхід до соціальної сфери. Барак Обама пропонує продовжити політику державної підтримки та всебічного розвитку охорони здоров’я і освіти в США. Причини: американська нація зі шкільної лави дедалі більше відстає в розвитку від однолітків у Європі, Росії, Україні, Японії, Гонконгу, Кореї, Китаї.

Яскраво ілюструє цю тезу американський журнал Newsweek, у статті якого  констатується, що багато американських  учнів  не спроможні запам’ятати  таблицю множення, оскільки вважають, що на комп’ютері й айфоні все одно є калькулятор, половина школярів на карті не може знайти США, вони не знають ні історії, ні фізики, ні літератури. То як ці «діти Міленіуму» або «Покоління Y» США збираються керувати світом? У свою чергу республіканці критикують цю «розтратну» політику демократів, називаючи її соціалістичною та звинувачуючи Обаму в падінні економічної ефективності американської системи, коли через його «соціалізм» державний борг США перевищив 16 трлн доларів. Ромні, як і належить консерваторові, має намір різко знизити участь держави в соціальних програмах аж до відмови від якихось соціальних гарантій. Справді,  навіщо вчити американців, якщо до  США готові приїхати працювати сотні тисяч учених зокрема й з України, Росії, Білорусі, Чехії, Ізраїлю, та й  решти світу в надії отримати  американський паспорт?

Одна з найгучніших  ідей Ромні — прив’язати долар до золота, відродити «золотий стандарт». Республіканці вважають, що саме так слід обмежити друкарську доларову хвилю. Обама ж має намір стимулювати економіку будь-якими методами, що неминуче призведе до подальшого зростання зовнішніх боргових зобов’язань США.  Жорстка ж монетарна позиція Ромні призведе до непередбачуваної  фінансової кризи у світі,  за якої самі американці можуть втратити більше за всіх.

Щодо податків, то Ромні збирається їх знижувати, Обама продовжить підвищувати — для багатших  верств. Ромні говорить про фінансове та економічне відродження США і Китаю, Індії та Росії, що дихають їм у спину (докладніше інвесторам: у чому правда і вигадки про слабкість США і силу Китаю), Обама — про соціальну справедливість американців, серед яких не повинна зростати прірва між бідними і багатими.

До речі, кандидат у віце-президенти від республіканців Пол Раян заявив, що за перший термін перебування при владі адміністрація Мітта Ромні створить 12 мільйонів робочих місць і скоротить витрати федерального бюджету до 20% ВВП.

Тож поки  що політичні експерти виказують стабільну одностайність, заявляючи, що головною темою нової кампанії буде економіка. Лише теракт чи стихійне лихо можуть щось змінити. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua