"Обама шукає заміну Гіларі"

Оксана ГОЛОВКО
9 листопада 2012

ФОРМУВАННЯ УРЯДУ. Перемога Барака Обами на президентських виборах у США не вплинула на рішення Гіларі Клінтон залишити посаду держсекретаря. Вона неодноразово заявляла, що піде у відставку відразу після інавгурації, призначеної на 20 січня наступного року.

Як поінформувала днями  офіційний представник держдепартаменту США Вікторія Нуланд, плани держсекретаря не змінилися. «Ви багато разів чули, що вона хоче допомогти своєму наступнику влаштуватися на посаді і повернутися до приватного життя. Тому президенту ще належить назвати ім’я нового держсекретаря»,  — сказала Нуланд журналістам. 

Найбільш вірогідними кандидатами на посаду глави зовнішньополітичного відомства називають нинішнього главу міжнародного комітету сенату Джона Керрі і постійного представника США при ООН  Сьюзан Райс.

На думку експертів, зміна  на високій посаді може вплинути на стиль політики США щодо України. Приміром, якщо місце жінки-політика обійме чоловік, то емоцій у деяких оцінках поменшає. Та чи стане від цього менше прагматизму?

Принаймні посол США в Україні Джон Теффт на сніданку з пресою в день американських виборів  зазначив: «Гадаю,  ви  спостерігатимете  продовження американської політики до України й змін не станеться.  США займають послідовну позицію щодо утвердження в Україні демократичних цінностей і верховенства права».

До речі, Барак Обама, який цими днями приймає вітання  з перемогою, вже замислився над вибором музики  для традиційного балу з нагоди  інавгурації. І зазначив, що  консультуватиметься з цього приводу зі своєю дружиною Мішель.  А отже,  жіночого впливу президентові не бракуватиме, навіть якщо у головному зовнішньополітичному кріслі  сидітиме чоловік-політик.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua