"Обама захищає майбутніх соратників"

Оксана ГОЛОВКО
16 листопада 2012

ДО СЛОВА

Переобраний президент США дав першу прес-конференцію у Білому домі

Промовляючи в середу до журналістів, Барак Обама, зокрема заявив: США стоять перед конкретним терміном, до якого потрібно винести рішення щодо економічних питань та бюджетної кризи. Йшлося про так звану «фіскальну прірву» — автоматичне збільшення податків і скорочення витрат, які почнуть діяти з 1 січня 2013 року, тому він закликав схвалити економічне законодавство до початку різдвяних канікул, а також висловив бажання зберегти робочі місця в Америці і не відправляти їх за кордон.

Відповідаючи на запитання щодо можливого призначення новим держсекретарем Сьюзан Райс — посла США в ООН, президент розкритикував республіканців за осудливі коментарі в її бік. Мовляв, якщо сенатори і хочуть когось критикувати, то хай краще критикують його.

Як відомо, пані Райс назвала атаку 11 вересня спонтанним протестом проти антиісламістського фільму «Невинність мусульман». Тоді внаслідок нападу загинули чотири людини, зокрема посол США у Лівії Кріс Стівенс. На думку  республіканців, посол в ООН Сьюзан Райс не повинна отримати підвищення, зокрема через її реакцію на напад на американське консульство в Лівії у вересні. Адже держсекретар США Гілларі Клінтон раніше заявила, що вона як посадовець несе відповідальність за безпеку дипломатичних місій, зокрема консульства у Бенгазі.

Ще однією темою першої прес-конференції Барака Обами став скандал за участі колишнього директора ЦРУ Девіда Петреуса. Президент заявив, що позашлюбні стосунки Петреуса не поставили під загрозу національну безпеку США. Відставка генерала мала стати лише незначним епізодом у його блискучій військовій кар’єрі, заявив президент.

Водночас лідери обох партій у конгресі вважають, що їм треба було повідомити про назрівання конфлікту через позашлюбний зв’язок генерала Петреуса та попереднє розслідування.

Жінку, з якою в генерала Петреуса був роман, Полу Бродвелл, наукового співробітника Гарвардського університету й аспіранта Королівського коледжу в Лондоні, позбавили доступу до таємної інформації. Американські ЗМІ повідомляють, що на її комп’ютері виявили таємну інформацію, проте президент Обама відмовився коментувати ці критичні зауваження.

Щодо закордонної політики та Ірану американський президент заявив, що прагне досягнення дипломатичної розв’язки справи ядерних амбіцій Тегерана. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua