"Обмеження НБУ для санкційників"

3 жовтня 2015

Нацбанк розробив механізм виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони України від 2 вересня цього року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», якому надано чинності указом Президента України від  16.09.2015 р. №549/2015. Механізм визначено у постанові правління НБУ №654 від 1 жовтня 2015 року «Про забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Види обмежувальних заходів чітко прописано у рішенні окремо щодо кожної особи. Серед санкцій — блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, заборона на встановлення ділових контактів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів), запобігання виведенню капіталів за межі України тощо.

3 2 жовтня Нацбанк разом із СБУ взявся за рахунки й активи санкційників. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

У постанові Нацбанку визначено порядок реалізації банками санкцій та моніторингу їх виконання.

Регулятор зобов’язав банки у триденний строк із набрання чинності постанови надати відомості про наявність банківських рахунків та залишки коштів на них 388 фізичних осіб та 105 юридичних осіб, зазначених у додатках до рішення РНБО. Банки мають щомісяця надавати Нацбанку інформацію про залишки коштів на цих рахунках і про спроби проведення фінансових операцій фізичними та юридичними особами, зазначеними в санкційному списку, до яких застосовано певні види санкцій та на користь таких осіб.

Документ набрав чинності з 2 жовтня — наступного дня після його офіційного опублікування та буде чинним протягом строку застосування санкцій.

Згідно з відповідним рішенням РНБО, забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій було доручено Кабміну України разом зі Службою безпеки за участю Нацбанку та Генеральної прокуратури.

Відділ економіки  та державного управління «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua