"ОБСЄ розширює мандат"

20 лютого 2016

На звернення України 18 лютого 2016 року Постійна Рада ОБСЄ схвалила рішення про продовження мандату Спеціальної моніторингової місії цієї організації (СММ) в Україні на 12 місяців — до 31 березня наступного року, який поширюється на всю територію України у межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі Автономну Республіку Крим та місто Севастополь. Про це йдеться у коментарі вітчизняного зовнішньополітичного відомства, присвяченого такому рішенню.

У зв’язку з цим делегація України виголосила інтерпретуючу заяву, якою відзначається важлива роль ОБСЄ та її місії в досягненні врегулювання ситуації на Донбасі на основі поваги до незалежності, суверенітету, політичної єдності й територіальної цілісності України. МЗС підтримує спостережну діяльність СММ за виконанням пакета мінських домовленостей та вкотре закликає Російську Федерацію вжити всіх заходів для забезпечення безперешкодного доступу та свободи пересування спостерігачів місії в окремих районах Донецької та Луганської областей, включаючи всі ділянки українсько-російського державного кордону, що тимчасово не контролюються урядом України.

У відомстві розглядають таке рішення як підтвердження готовності держав-учасниць ОБСЄ і надалі підтримувати нашу державу в протидії агресії Росії проти України, якою було порушено імперативні норми міжнародного права, фундаментальні принципи організації згідно з Гельсінським заключним актом НБСЄ 1975 року, інші документи, що гарантують територіальну цілісність України, непорушність кордонів держави та невтручання у її внутрішні справи.

Відреагував на продовження місії й федеральний міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. «Я радий, що ми домоглися розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на подальший рік до кінця березня 2017 року. Ми також ухвалили новий бюджет для місії, який налічує майже 100 мільйонів євро. У такий спосіб ми гарантували, що Спеціальна моніторингова місія зможе надалі здійснювати й розширювати її важливу роль у стабілізації режиму припинення вогню під час виконання мінських домовленостей», — конкретизував німецький дипломат.

На сьогодні близько 700 спостерігачів із 46 країн ОБСЄ щодня працюють для надання об’єктивної інформації про дотримання режиму припинення вогню та про відведення озброєння на сході України.

«На жаль, вони звітували, що режим припинення вогню залишається крихким і що місія ще не має повного доступу до всієї зони конфлікту. Якщо ми хочемо просунутися вперед у виконанні мінських угод, прогресу необхідно досягнути за цими пунктами, — цитує УНІАН слова федерального міністра. — Всі сторони покликані суворо дотримуватися режиму припинення вогню і врешті-решт надати Спеціальній моніторинговій місії безперешкодний доступ до всієї зони конфлікту без винятків.

До слова, місія ОБСЄ не проводить розслідування. Зупинити ж обстріли на Донбасі повинні сторони воєнного конфлікту, а не спостерігачі ОБСЄ.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua