"Об’єднані громади освоюють нову модель управління"

16 грудня 2015

У Запоріжжі відкрився офіс регіональної Асоціації органів місцевого самоврядування «Запорізький регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад». Він об’єднує шість новостворених громад Запорізької області. На презентації її президент Олег Кузьменко представив двох своїх заступників — Богдана Поп’юка й Алісу Макаріхіну, які мають досвід роботи з міжнародними та громадськими організаціями.

За даними заступника голови керівника апарату Запорізької ОДА Олени Кришень, одне з головних завдань новоствореного регіонального центру розвитку спроможних територіальних громад — пошук інвесторів і партнерів, які допоможуть вивести область у лідери процесу децентралізації в Україні.

На знак того, що децентралізаційна реформа дає шанс запорізьким містам і селам жити за євростандартами, керівники щойно створеної асоціації вручили прапори Євросоюзу Олені Кришень та головам шести об’єднаних територіальних громад області, які готуються до переходу на нову модель управління у контексті децентралізації. У зв’язку з цим фахівці надали представникам новоутворень консультації щодо функціонування закладів освіти, медицини, культури, соціального захисту населення на їхніх територіях.

— Ми провели велику роботу для створення об’єднаних територіальних громад, започаткували асоціацію, організували надання методичної та юридичної допомоги, — звернувся до членів Асоціації органів місцевого самоврядування голова Запорізької ОДА Григорій Самардак. — У всьому новому виникають проблемні питання, пов’язані з бюджетом, зарплатою, передачею майна. Наше завдання — підтримати першопрохідців і показати на їхньому прикладі всі перспективи.

Для вирішення проблемних питань інвентаризації, передачі майна, проведення тендерів, своєчасної виплати зарплати, атестації закладів освіти та реєстрації громад запросили фахівців галузевих структурних підрозділів облдержадміністрації, юристів, правників. Найгарячіше обговорення спричинили питання бюджетного забезпечення, визначення розпорядника бюджетних коштів. Для більшості громад найприйнятніший варіант, коли розпоряджатиметься надходженнями виконком громади, щоб не зумовлювати бюрократію. Представників об’єднаних територіальних громад області непокоїть одне: щоб на територіях, які об’єднують, перехід з однієї моделі управління на іншу не був відчутним.

Євген ЛОГАНОВ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua