Про це повідомив президент Петро Порошенко на форумі місцевого самоврядування.

«Цей Собор затвердить статут нашої нової церкви. Собор обере предстоятеля. Відбудеться 15 грудня 2018-го у святій Софії, яка протягом століть була центром православного українського релігійного життя.

Вселенський патріарх Варфоломій поінформував мене, що підписав відповідні листи з запрошеннями ієрархам Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та Української православної церкви Московського патріархату брати участь у цій історичній події», – сказав Порошенко.

Об'єднавчий собор Української православної церкви триватиме один день.

Порядок денний сформує спеціальний представник Вселенського патріархату, відряджений для організації та проведння собору до Києва.

Спецпосланцем буде митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс), якого називають куратором «українського питання» в Константинополі.

Це зібрання має формально створити церкву, ухвалити її статут і обрати предстоятеля. Фактично, цього дня всі прихильники незалежності об'єднаються в єдину структуру – майбутню автокефальну церкву.

У роботі зібрання також братимуть участь екзархи Вселенського патріарха в Україні архієпископ Памфільський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон.

Як спостерігач на соборі може бути присутнім президент Порошенко.

Головною інтригою залишається ім'я предстоятеля майбутньої церкви, яке не можуть назвати ні у київських владних кабінетах, ні у Константинополі.

Кого б не обрали головою нової церкви, він ще має пройти вирішальну процедуру – отримати томос.

Текст томосу – грамоти про автокефалію – погоджений. Його мають підписати усі члени священного синоду Вселенського патріархату.

Обраний предстоятель має поїхати до Вселенського патріархату на співслужіння з Варфоломієм та отримати з його рук грамоту.

У Константинополі вказують, що співслужіння та вручення томосу – подія непересічна і відбудеться у надзвичайно урочистій атмосфері.

Петро Порошенко заявив, що планує поїхати до Константинополя разом з обраним предстоятелем.

«Предстоятель разом з президентом поїде на Фанар (район у Стамбулі, де розташований Вселенський патріархат), буде дуже урочиста служба Божа, і на ній будуть служити два предстоятеля - патріарх Варфоломій і новообраний предстоятель української православної церкви», – сказав Порошенко.

www.bbc.com