"«Очманілі ручки» підвели під статтю"

Світлана ГАЛАУР
23 лютого 2013

ВИКРАДЕННЯ. Цьогоріч у Харкові почали масово зникати «Жигулі» — за місяць зафіксували 54 випадки. Майже в 60% з них зловмисники вибирали старенькі класичні моделі марки ВАЗ без систем протиугінної сигналізації, які  залишалися власниками поблизу будинків у нічний час без охорони.

Сьогодні, як поінформували у відділі зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в Харківській області, більшість з викрадених машин вже знайдені і повернені власникам. Співробітникам міліції вдалося вийти на слід викрадачів. Як наслідок, було затримано 15 осіб: дві групи зловмисників і одинадцять викрадачів, які діяли самостійно. Наразі їм інкримінується здійснення понад 30 вищезгаданих карних злочинів, і вони вже надали свідчення слідчим органам.

Зокрема, серед любителів чужих автомобілів були двоє 17-річних харків’ян, на рахунку яких  значиться  9 епізодів злочинів. Хлопці розбирали викрадені машини в гаражі, який належить одному з них, і збували запчастини. Але цього підозрюваним здалося замало. І вони зайнялися більш вигідною, на їхню думку, злочинною комерцією. В січні цього року незаконно заволоділи автомобілем «ВАЗ- 210111» на території Київського району. Викрадену машину  поміняли за оголошенням в Інтернеті  на автомобіль «Таврія» і продали її. Надалі юні злочинці викрали ще 8 автомобілів марок ВАЗ, ЗАЗ і «Фольксваген» на території кількох різних районів міста і розбирали їх та продавали за відпрацьованою схемою, аж до того часу, поки їхню незаконну комерцію призупинили правоохоронці.

 До складу іншої злочинної групи також входили двоє жителів Харківської області 1990 і 1992 року народження. Їх затримали співробітники карного розшуку Комінтернівського РВ міліції під час проведення оперативних заходів. На  рахунку цих зловмисників — два викрадення автомобілів.

За всіма фактами слідчими органами порушено карні справи за ознаками складу злочину, передбаченого частиною 2 статті 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) Карного кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 10 років.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua