"Один у полі не воїн"

Вікторія БОРИСОВА
28 жовтня 2015

Надзвичайну резолюцію ухвалили 14 жовтня цього  року всі власники державних та гарантованих державою єврооблігацій, за винятком єврооблігацій обсягом $3 мільярди з погашенням у грудні 2015 року. Про це повідомило Міністерство фінансів України. Цей документ затверджує умови запропонованої реструктуризації. Проведення обміну для 13 серій єврооблігацій, власники яких ухвалили відповідні надзвичайні резолюції, дасть змогу реструктуризувати зовнішній борг України на загальну суму приблизно $15 мільярдів, зменшити на 20% розмір боргу (а саме приблизно на $3 мільярди) та уникнути протягом наступних чотирьох років здійснення ще $8,5 мільярдів запланованих платежів за основною сумою таких єврооблігацій. Нагадаємо, що Україна і Комітет кредиторів 27 серпня досягли угоди про реструктуризацію частини держборгу, зокрема в ній зафіксовано ставку купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

Усі партнери України підтримували цю реструктуризацію боргу.  У Лондоні 29 жовтня цього року відбудуться повторні збори власників облігацій із погашенням у грудні 2015 року, оскільки на перших зборах (14 жовтня) не було кворуму. На повторних зборах їхні власники — на даний момент єдині, хто утримався від голосування, — матимуть останню нагоду приєднатися до тих, хто вже підтримав угоду щодо реструктуризації українського боргу.

За результатами голосування 14 жовтня більшість кредиторів підтримали запропоновані Україною умови обміну облігацій. Лише Російська Федерація погрожує дефолтом за цими облігаціями і має намір обстоювати свої інтереси в суді. Україна запропонувала РФ вирішити питання реструктуризації 29 жовтня, а після цієї дати обмін облігацій на нові буде неможливий, і наша країна готова вирішувати це питання в суді. Йдеться про кредит, отриманий Україною в межах домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Його було видано через викуп євробондів України на $3 мільярди через Ірландську фондову біржу, що прирівнює його до комерційного, однак російська сторона наполягає, що позика є міждержавною, оскільки покупцем облігацій був російський держ?фонд.

«Відмова РФ від реструктуризації євробондів України на $3 мільярди  і подальші судові розгляди з цього питання не позначаться на відносинах нашої країни з Міжнародним валютним фондом», — вважає міністр фінансів України Наталія Яресько. МВФ зможе продовжувати фінансування України у межах чинної програми у разі судових розглядів з РФ за цим боргом. Нині політика МВФ цього не дозволяє, але він обговорює зміни до неї.

Згідно з Меморандумом щодо пропозиції обміну (Exchange Offer Memorandum) боргової операції, остаточне рішення про завершення всієї процедури обміну буде прийнято Мінфіном одразу після повторних зборів власників єврооблігацій. У разі прийняття відповідного рішення завершення процедури обміну та передача власникам єврооблігацій нових цінних паперів відбудуться у середині листопада 2015 року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua