У  травні на сайті Міноборони з’явилася інформація про започаткування нової форми звернень громадян — зворотний зв’язок з назвою «Вирішення проблемних питань учасників АТО та членів їх сімей». Через розміщений зразок форми анкети можна поставити запитання до фахівців військового відомства і залежно від складності отримати відповідь — в режимі онлайн чи протягом 30 діб.

Гаряча лінія» Міністерства оборони

працює з 8.00 до 20.00 щоденно:

044-253-04-71

Кол-центр — з 9.00 до 18.00 щоденно:

044-236-42-95; 044-454-41-36.

Як розповів начальник відділу з роботи з громадянами, доступу до публічної інформації Міністерства оборони, генерал-майор у запасі Олександр Копаниця, до відомого людям кол-центру та «гарячої лінії» додався ще один інформаційний сегмент. За місяць його роботи на електронну адресу надійшло 111 анкет з різними запитаннями. Найчастіше запитують про фінансове та медичне забезпечення бійців АТО, надання статусу учасника бойових дій, забезпечення житлом або переведення службового житла у постійне користування, про мобілізацію, законність призову, реагування на негативну поведінку військовослужбовців, повноту нарахування грошового забезпечення військових, виплату грошової допомоги, отримання винагороди за знищену ворожу техніку. Звертаються, як правило, демобілізовані, члени сімей рядового і сержантського складу учасників АТО.

— Життя підказало, що такий зв’язок вкрай необхідний у час, коли тривають бойові дії. Особливо це актуально для бійців АТО та їхніх сімей, — зауважив Олександр Копаниця.

За його словами, за рішенням міністра оборони з початку року ревізували сайт, щоб він був зручним для користувача. Також запаралелили роботу з Урядовим контактним центром, щоб оперативно реагувати на інформацію, яка стосується негайного прийняття рішення військовими (питання, пов’язані з вирішенням долі людини).

На пам’яті дзвінок на «гарячу» урядову лінію у червні цього року киянки Лідії К. Він був настільки емоційним, що навіть генерали висловили співчуття. Ішлося про смерть її брата в Росії й про транспортування його тіла, яке було їй не під силу. Завдяки втручанню військових чиновників ситуацію вдалося врегулювати.

Непорозуміння із грошовим забезпеченням, про які йдеться у зверненнях на зворотний зв’язок, Олександр Копаниця пояснює порушенням штатної дисципліни у військових частинах. Десь не віддали наказу, десь не внесли до наказу, затримали призначення у зв’язку з переформатуванням військових частин — солдата перевели з однієї частини в іншу. І поки його вписують у штатний розклад, оформляють призначення — грошове забезпечення затримується часом і до двох місяців.

«Це недбалість посадовців, які своєчасно не виконали свого завдання», —стверджує начальник відділу.

— Головне у нашій службі — вміти вислухати, — наголошує Олександр Копаниця. — Тоді й рішення буде швидко. Командир має поле для маневрів. Не обов’язково, щоб проблема, приміром, сім’ї з великим господарством доходила аж до столиці. Командир має повноваження приймати рішення. Його посадові можливості дають змогу відпустити військовослужбовця для розв’язання складних, іноді невідкладних сімейних проблем.

Часто цікавляться питанням призову студентів, які отримали диплом бакалавра: чи правомірно їм вручають повістку. У законі чітко визначено, що студент має пройти військово-медичну комісію. За її рішенням він може бути призваним, а може отримати відстрочку на час навчання у магістратурі. До досягнення 20-річного віку юнаків не призивають на мобілізацію згідно з чинним законодавством.

Серед звернень трапляються і цікаві. Серед таких 19 — про сприяння щодо вступу військовослужбовців — учасників АТО — до військових вишів. Нещодавно розглянуто три таких рапорти. Військовослужбовці-зенітники 128-ї окремої механізованої бригади виявили бажання стати офіцерами. До мобілізації вони мали цивільні спеціальності. Однак війна внесла корективи в їхнє життя і бажання. Люди пройшли війну, мають практичний досвід, набутий не на полігоні.

Трапляється й неординарне. Юрист відділу Світлана Розовик переглядає свіжу пошту. Співчутливо киває головою. Виявляється, 68-річний чоловік втретє надсилає лист із проханням мобілізувати його і відправити на службу в зону АТО. Наполегливість і патріотизм вражають! Вразило і діаметрально протилежне звернення, надіслане вже анонімно електронкою. Особа (щось підказує, чоловічої статі) пропонує «зливати» інформацію про тих, кого, на її думку, варто призвати. Ціна питання — сто гривень за душу. Здивував? Мене — ні, приголомшив! На місці військових я, звичайно, вирахувала б ділка і запропонувала заробляти гроші на сході.