"Офіційний Дамаск: знову за своє"

Ганна РОМАШКО
10 квiтня 2012

ВСЕ ПРОПАЛО? Сирійські повстанці відкинули вимогу уряду, зроблену лише за 48 годин до погодженого з ООН припинення вогню. Схоже,  план мирного врегулювання, запропонований Кофі Аннаном, який мали почати втілювати у вівторок, наближається до провалу.

Сирійський уряд у неділю заявив, що хоче письмових гарантій від опозиції перед тим, як вивести свої війська з гарячих точок у різних частинах країни, а опозиція заявляє, що нові вимоги – це хитрість президента Башара Асада, щоб зірвати план мирного врегулювання.

Полковник Раяд аль-Асаад, командувач Вільної сирійської армії, каже: вони погодяться на мирний договір, запропонований ООН та Лігою арабських держав, однак не матимуть справи безпосередньо з Дамаском, допоки урядові війська продовжують напади.

У неділю міністерство закордонних справ Сирії заявило, що міжнародна спільнота «помиляється», якщо думає, що Дамаск до вівторка виведе свої війська з міст та їх околиць.

Дамаск також зажадав від урядів Катару, Саудівської Аравії і Туреччини дати письмові зобов’язання, що вони припинять фінансувати озброєні угруповання опозиціонерів. Кореспондент Бі-Бі-Сі, який перебуває в сусідньому Лівані, каже, що Дамаск явно домагається повної здачі опозиціонерів, а не збалансованого перемир’я, за яким могли б відбутися переговори. А це ставить під серйозний сумнів увесь план мирного врегулювання, включно з визначеними в ньому датами припинення вогню. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua