"Офіційний Лондон виділить на усунення кіберзагроз два мільярди фунтів стерлінгів"

18 серпня 2015

Уряд Великої Британії має намір збільшити видатки на проведення ефективних заходів для усунення кіберзагроз. Впродовж наступних п'яти років на цю кіберпрограму виділять майже два мільярди фунтів стерлінгів (3,13 мільярда доларів). Фінансування збільшать за рекомендацією Командування об'єднаних військ (Joint Forces Command, JFC) Великої Британії. Програмою передбачено найняти майже 300 фахівців, які займатимуться профілактикою кібербезпеки.

Днями двадцять країн світу, серед яких США, Велика Британія, Франція, Японія, Китай, Росія, Бразилія, Південна Корея та Ізраїль, вперше погодилися на обмеження своїх дій в інформаційному просторі. Про це йдеться в доповіді ООН.

Крім того, держави домовилися заохочувати використання ІКТ в мирних цілях і запобігати конфліктам, які виникають у результаті їх застосування.

 

Зокрема, вони зобов'язалися не здійснювати кібератаки на стратегічні об'єкти один одного: атомні електростанції, банківські установи, системи управління транспортом та водопостачанням.

 

Країни також взяли на себе відповідальність не звинувачувати один одного у кібератаках голослівно.

 

«Звинувачення держав в організації і здійсненні протиправних діянь мають бути доведені», – наголошується у доповіді.

 

Нагадаємо, що з 2010 року китайські хакери мали доступ до особистої електронної пошти високопосадовців адміністрації президента США Барака Обами.

Непоодинокі випадки кібератак і на українські електронні ресурси.Так, 11 серпня на сайт booking.uz.gov.ua, через який здійснюється продаж залізничних квитків онлайн, було скоєно масовану DDOS-атаку. Перші атаки хакерів стали помітні ще 6 серпня, але їх зупинили завдяки зусиллям служби підтримки системи «Електронний квиток». У наступні дні спостерігалися нові хвилі атаки.

До речі, щоб уберегти від зловмисників та шахраїв свій бізнес, в інтернеті, потрібно замовляти створення сайту в Києві у професіоналів із багаторічним стажем.

Подібні атаки на сайт з продажу квитків можна розцінювати як кібертероризм, що є приводом для відкриття кримінального провадження правоохоронними органами. Адже в умовах, коли на сході України йде війна, заблокувати сайт, через який продається понад чверть усіх квитків, означає частково паралізувати логістику пасажирських перевезень.

ДОВІДКА «УК»

Термін кіберзлочини з’явився у нашому лексиконі після 7 вересня 2005 року, після того як Україна ратифікувала міжнародну Конвенцію про кіберзлочинність.

Наразі кіберзлочини стали масовими та суспільно небезпечними. Створення та розповсюдження шкідливих комп'ютерних програм, таких як віруси, трояни, хробаки, шахрайство з використанням PIN-кодів власників пластикових платіжних карток, крадіжки коштів з банківських рахунків, викрадення секретної та конфіденційної інформації, масові DDOS-атаки на веб-сайти та порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем – ось далеко не повний перелік «діяльності» хакерів.

Українське законодавство приділяє значну увагу цій проблемі. У новому Кримінальному кодексі України вперше створено самостійний розділ, що стосується кіберзлочинності (розділ ХVI «Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж»).

Кримінальним кодексом визначено такі типи злочинів: порушення авторського права і суміжних прав (ст.176); шахрайство (ст. 190); незаконні дії з документами на переказ коштів, несанкціоноване використання платіжних карток, доступ до банківських рахунків (ст. 200); ухиляння від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) (ст. 212); ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів (ст. 301); незаконне збирання інформації з метою використання  відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю (ст. 231). 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua