"Оформити права на нерухомість стало простіше"

Володимир ГАЛАУР
14 липня 2015

З липня цього року в Харкові стало швидше і простіше зареєструвати права на нерухомість.

Цю послугу паралельно з реєстраційною службою віднині пропонує і Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). У середині червня ЦНАП Харкова першим в Україні вже прийняв заяви щодо реєстрації права на нерухомість і на постійній основі продовжуватиме таку практику, яку з часом здійснюватимуть і в інших регіонах.

Час цей обмежений, адже з 5 жовтня функції реєстрації прав на нерухоме майно виконуватимуть виключно ЦНАП.

Це пов’язано, як розповів начальник реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Олег Дробот, з розширенням доступності та відкритості адміністративних послуг, а також унеможливленням корупції, на що спрямовують норми закону про дерегуляцію і спрощення умов ведення бізнесу, який передбачав, що повноваження державного реєстратора в частині прийому і видачі документів може здійснювати орган місцевого самоврядування, зокрема адміністратор ЦНАП, а також нотаріус.

Корупція, за поясненням головного реєстратора Харкова, «унеможливлюється через відсутність контакту між заявником та реєстратором, який розглядає документи, подані на реєстрацію. Об’єкт, де контакту нема, — ЦНАП».

За словами Олега Дробота, таку концепцію передбачено і для реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності: триває передача цих повноважень ЦНАП та органам місцевого самоврядування.

У майбутньому планують передати центрам права реєстрації громадських організацій, актів громадянського стану тощо. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua