"Ох, важка ти і нечиста, доля контрабандиста"

19 лютого 2013

МИТНИЦЯ. Кілька років тому, аби хоч якось зменшити потік контрабандних товарів у свою країну, митна служба Польщі в рамках відповідної кампанії роздавала жителям прикордонних з Україною, Росією і Білоруссю районів листівки з таким текстом: «Це неправда, що контрабанда є нормальним способом заробляння грошей, який нікому не шкодить. Вона означає більше безробіття, зменшення податків, загрозу для здоров’я і насильство, є джерелом фінансування організованих злочинних груп. Контрабанда — це злочин і гріх».

Наскільки відомо, до подібних заходів українські митники не вдавалися, але протидія контрабанді завжди була і є одним із пріоритетних завдань сучасних «верещагіних». Днями Державна митна служба, яка нещодавно увійшла до складу новоствореного Міністерства доходів і зборів України, підбила підсумки роботи в минулому році стосовно боротьби з незаконними переміщеннями через митний кордон держави, скажімо так, певного роду товарів. Левову частку контрабанди становили наркотики, меншою мірою зброя, культурні цінності і сильнодіючі та отруйні речовини.

Загалом упродовж минулого року митні органи України порушили 172 кримінальні справи про контрабанду. Це на 6% справ більше у сегменті наркотичних засобів і на 8,3% — коли предметами злочину були зброя та боєприпаси. Зокрема виявлено 2172 факти незаконного перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, за якими порушено 121 кримінальну справу. З незаконного обігу вилучено майже 7 кг героїну, 104 кг кокаїну, близько півкілограма опію, понад 30 кг канабісу, тисячі пігулок і капсул інших наркотичних засобів, обіг яких обмежено. Дається взнаки географічне положення нашої держави, вигідне у плані використання її території та громадян для прихованого переміщення наркотиків до інших країн.

Також виявлено 804 випадки контрабанди зброї та боєприпасів. Вилучено кілька сотень стволів, майже 4 тисячі штук набоїв та близько 6 кг вибухових речовин. Окремо варто згадати і тютюнові вироби: загалом торік митна служба вилучила понад 71 мільйон штук цигарок на загальну суму 23,6 мільйона гривень. Найчастіше до нас незаконно намагаються ввезти сигарети білоруського, молдовського і російського виробництва, які значно дешевші за вітчизняні аналоги, але до країн Заходу пробують вивозити тютюнові вироби відомих світових брендів, вироблених і в Україні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua