"ООН вимагає негайно призупинити виробництво біоетанолу"

13 серпня 2012

ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН вимагає від США призупинення виробництва біоетанолу з кукурудзяного крохмалю.

Причина – у неврожаї, що його спричинила цьогорічна посуха. Як наслідок, в США та Європі зросли ціни на зернові культури, зокрема, кукурудзу.

Біоетанол – етиловий спирт, який отримують у процесі переробки рослинної сировини, найчастіше кукурудзи, рапсу або сої, для використання його як біопалива.

Збільшення виробництва біоетанолу протягом останніх років викликало подорожчання кукурудзяної олії та інших необхідних для цього процесу зернових. Це, вважають експерти, негативно впливає на продовольчу безпеку у світі.

За останні три місяці ціна на пшеницю зросла на 25%, кукурудза подорожчала на майже 20%, рис – на 7%.

Тоді як попит на зернові зростає, врожайність натомість погіршується через посуху та інші кліматичні негаразди. Неможливість відповісти потребам й попиту штовхає фермерів переглядати цінову політику.

Від зростання цін на зернові страждають господарства із розведення худоби, адже вони змушені купувати кормові для тварин.

Як наслідок, ціни на мясо теж пішли вгору.

Наприклад, для отримання кілограму яловичини потрібно 7 кг кормових.

Після світової фінансової кризи інвестори залюбки інвестували гроші в сільське господарство. Продукцію останньої вони вважали безпечнішою за фінансову.

Торік під час зустрічі Великої двадцятки екс-президент Франції Ніколя Саркозі звернув увагу присутніх на процвітання спекуляцій на продовольчому ринку. Він закликав вжити необхідних заходів задля боротьби з нею. Втім, ініціативу не почули.

«У той час, коли нема чим годувати планету, спекулянти встигли провернути стільки угод з зерном, що їхня кількість перевищила в сорок шість разів реальні світові запаси пшениці”, – заявив Ніколя Саркозі.

12 серпня в Лондоні розпочався саміт, присвячений проблемам голоду на планеті. Зустріч організована з ініціативи прем‘єр-міністра Девіда Камерона.

З петицією до британського уряду звернулися п‘ятсот тисяч людей. Вони закликають Велику Британію, яка наступного року головуватиме на зустрічі Великої вісімки, зробити все можливе для порятунку мільйонів людей від голоду. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua