"Опішне ярмаркує — гончарство у вічність проростає"

4 липня 2015

Яблуку не було де впасти біля гончарних рядів під час мистецького ярмарку. Фото Тараса ПОШИВАЙЛА

Щира українська пісня над морем барвистого глиняного посуду  — знову в Опішному людно й гамірно! Тут відбувся черговий  фестиваль гончарства — останній мистецький проект VII тижня Національного гончарного здвиження  «ЗДВИГ-2015». Його незмінний  ініціатор — Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному.

Нині фестиваль перетворився на дивовижне дійство, об’єднавши кілька заходів. Так, сучасне народне мистецтво презентував гостям свята VІІ Міжнародний мистецький ярмарок «Гончарний всесвіт в Україні-2015». Участь у ньому зокрема  взяли гончарі, керамісти,  творчі спілки, підприємства художніх промислів. Окрасою гончарних рядів стали вироби майстрів вишивання, різьблення по дереву й дерев’яної іграшки, ткацтва, лозоплетіння, писанкарства, витинанки, народної ляльки-мотанки, петриківського розпису, сувенірного карбування та інших мистецтв із різних регіонів країни.

У виставкових залах до огляду було запропоновано експозиції сучасної академічної кераміки. Нове покоління митців представляли художники-керамісти Леся Падун з Полонного, що на Хмельниччині, Аліна Літвіненко з Олександрії на Кіровоградщині та Зінаїда Близнюк з Красноволі на Волині. Гончарство як мистецтво творення миті представлено і на світлинах ІІ Міжнародного фотоконкурсу «Гончарні візії країни».

Цього дня було підбито підсумки V Національного ковальського фестивалю «ВакулаФЕСТ-ХХІ», що також відбувся  у межах «ЗДВИГу-2015». Семеро учасників представили на розгляд журі твори, виготовлені у двох номінаціях: у категорії домашніх ковальських робіт — панно «Символи оновленої країни» і в категорії робіт, виготовлених безпосередньо на конкурсі, — декоративну скульптуру «Гармонія буття». Журі відзначило  панно «Єдність вільних птахів» Мар’яна Калічка з Дрогобича на  Львівщині та його ж декоративну скульптуру «Хаос і логос». Гран-прі повіз у Пол?таву Владислав Вишневецький за декоративну скульптуру «Модуль UNIVERSUM».

У межах  фестивалю гончарства проходив V конкурс гончарського бодіпейнтингу «BodyClayFestUkraine». Дефіле 12 пар його учасників та нагородження кращих робіт стало родзинкою фестивального надвечір’я. Першість у  змаганні на краще втілення гончарської тематики в малюнку на тілі журі віддало парі «Замріяний опішненський лев» (художник Сніжана Звягольська, модель Оксана Пошивайло з  Опішного). Приз глядацьких симпатій отримала пара «Закохана мальва» (художник Любов Коваленко з  Дніпропетровська, модель Яна Коблик з  Яреськів на Полтавщині).  Гран-прі  завоював  твір «Незібрані грона райського саду» художниці Аліни Костенко та моделі Таміли Безрук з Опішного.

Поринувши в особливу атмосферу національного свята, гості фестивалю гончарства мали нагоду відвідати найрізноманітніші майстер-класи народних майстрів, посмакувати стравами української кухні, відпочити на етнодискотеці.  

Жанна РІЗНИЧЕНКО 
для  «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua