"Особливість кінофоруму — вірність українському"

31 жовтня 2015

45-й щорічний Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» відкрився 24 жовтня у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка за підтримки Міністерства культури. Віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко привітав присутніх із цією подією і вручив володареві численних нагород міжнародних фестивалів Мирославу Слабошпицькому Державну премію України імені Олександра Довженка за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва.

Кінофорум відкрився британською картиною Ендріо Хея «45 років».  Стрічка взяла участь у конкурсній програмі 65-го Берлінського кінофестивалю. Виконавці головних ролей Шарлотта Ремплінг і Том Кортні отримали два «Срібних ведмеді» за найкращі жіночу та чоловічу ролі.

За «Скіфського оленя» борються 14 повнометражних, 21 студентський та 17 короткометражних фільмів. Судить міжнародне журі, яке очолює  продюсер Катрін Дюссар (Франція).

Програма «Молодість — дітям» проходить у кінотеатрі «Сінема-Сіті» за підтримки  Марини Порошенко. 100 квитків отримали діти бійців АТО. Вартість дитячих квитків — 1 гривня. Програму оцінює дитяче міжнародне журі.

Генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі звертає увагу на особливості заходу. Одна із них — розмаїття країн — учасниць студентського конкурсу.  Фільми «Мотлох» Тетяни Симон та «Big men» Тетяни Кабаєвої — від України. Багато картин зроблено у копродукції.

Ще одна особливість — вірність вітчизняному. «Останніми роками фестиваль  прямує  під прапором розвитку українського кіно, — наголосив генеральний директор кінофоруму. — В Україні не існує агенції із просування наших акторів на міжнародний ринок. Тому хочемо фестиваль зробити майданчиком, де їх побачили б міжнародні продюсери».

«Молодість» — скарбниця позаконкурсного  кіноексклюзиву. Так, Михайло Іллєнко показав епізоди зі свого фільму «Толока» в межах програми «Українські прем’єри». «Толока» — романтична балада про українську історію з описом традицій. Її сюжет заснований на поезії Тараса Шевченка «У тієї Катерини...» та неопублікованих віршах Юрія Іллєнка й Івана Миколайчука.

Зйомки стрічки почались у 2013 році, але їх призупинили через брак фінансування. Щоб продовжити роботу над фільмом, організували кампанію збирання коштів. Зйомки відновились, але дата прем’єри не відома.

Видатний український режисер Сергій Лозниця представив фільм «Подія», який багато критиків назвали кращим фільмом останнього Венеційського фестивалю.  Зайнятися режисурою цього фільму Лозницю надихнула його попередня стрічка  «Майдан». Про що ж фільм?

Невдала спроба державного перевороту в серпні 1991 року призвела до завершення панування радянської влади. Невдовзі розпався СРСР, а над Кремлем замайорів триколор Російської Федерації. Чверть століття потому Сергій Лозниця згадує драматичні моменти серпня 1991-го, зокрема подію, яку в світі назвуть народженням «російської демократії». Що сталося в Росії у серпні 1991-го? Яка сила стояла за натовпом на Палацовому майдані в Лєнін∂раді? Свідком чого ми були: падіння режиму чи його творчої видозміни?

«Можливо, фільм «Подія» — тло українського Майдану, — зазначив Сергій Лозниця, наголосивши: — Живемо у ситуації, коли не було суду над режимом. Хотів це відзначити, тому додав текст наприкінці фільму».

Попри труднощі у країні, ювілейна «Молодість» відбувається. І це ще одна перемога України і впевнене позиціонування себе у світі.

Світлана СОКОЛОВА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua