"Овочів удосталь, і вони не зіпсуються"

6 березня 2013

АПК. Протягом двох минулих років в Україні за сприяння держави побудовано 104 овочесховища загальною ємністю 492 тисячі тонн. Окрім того, відповідно до Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки планується побудувати ще 16 потужних холодильників ємністю 140 тисяч тонн для зберігання плодово-ягідної продукції та винограду. Це дасть змогу уникнути істотного сезонного коливання цін та зменшити імпорт плодово-овочевої продукції. Про це під час відвідання найбільшого овочесховища Європи в с. Мартусівка (Київська область) повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Він також наголосив, що сільгоспвиробники, які займаються овочівництвом, розуміють переваги зберігання врожаїв у високотехнологічних овочесховищах. Так, останніми роками зростають обсяги закладання овочів у сховища. «У 2012 році в овочесховища вже було закладено картоплі на 24%, тобто 1,5 мільйона тонн більше. Закладення овочів зросло на 3%, або 721 тисячу тонн, фруктів — на 18%, тобто на 268 тисяч тонн», — цитує слова Миколи Присяжнюка прес-служба Мінагрополітики.

Урядовець також додав, що нині розробляються механізми для стимулювання будівництва кооперативних сховищ. Завдяки цьому дрібні та середні сільгоспвиробники завжди матимуть, де зберігати врожаї, а отже, вигідно реалізовуватимуть свою продукцію протягом усього року.

Питання актуальне, адже, за словами Миколи Присяжнюка, обсяг виробництва овочів і фруктів за підсумками 2012 року досягнув 10 мільйонів тонн, з яких 8,5 мільйона тонн становить внутрішнє споживання, а решта може бути експортована. Загалом за підсумками 2012 року експорт овочефруктової групи зріс на 20%, а імпорт скоротився на 40%. Міністр зокрема нагадав, що обсяг експорту української цибулі, приміром, у 2012 році зріс до 20 мільйонів доларів проти 0,5 мільйона у 2010 році. Він також звернув увагу на те, що нині в Україні завантажено 35 тисяч із 50 тисяч квадратних метрів овочесховищ, передає УНІАН.

Крім того, Микола Присяжнюк зазначив, що продовжуватиметься будівництво додаткових виробничих потужностей. «На сьогодні у нас побудовано 500 га тепличних комплексів. На 2013—2014 роки плануємо побудувати ще 1200 га», — поінформував міністр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua